Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INVESTICIJE U GRADIŠKI Najviše novca dato za gradnju fabrika i stanova

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Na području Gradiške prošle godine je investirano više od 100 miliona KM u privredu, infarstrukturu i izgradnju društvenih objekata. U gradskoj upravi naglašavaju da je 2019. ovdje započeto ili izgrađeno 500 stanova, nekoliko velikih trgovačkih centara, više fabrika metalske, tekstilne, drvoprerađivačke i industrije namještaja.

Akcenat privrednog ulagađanja je u Agro-zoni Nova Topola, gde je uloženo 6 miliona KM u infrastrukturu, kao osnovni uslov razvoja. Takođe je rekonstruisan veći dio kanalske mreže i savskog nasipa, nastavljena izgradnja sportske dvorane, obilaznice, društvenih domova u Kruškiku i Novoj Topoli, vrtića u Brestovčini, puta Podgradci – Mrakovica.

Počela je izgradnja mosta na Savi, a u njegovoj blizini utvrđen okvir Poslovne zone Liman.

U Razvojnoj agenciji Gradiške navode nekoliko ključnih faktora koji utiču na pojačano investiranje.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

To su strateški položaj, pristup evropskom tržištu, pogodna putna komunikacija, povoljan zakonski okvir za inostrana ulaganja. Gradiški adut čine i kvalifikovani radnici u oblasti prerađivačke industrije i zanatstva, uređena infrastruktura, pojednostavljena administrativna procedura prilikom registracije preduzeća i izdavanja građevinskih i drugih dozvola, stimulativna cijena građevinskih placeva.

Frančesko Rufoli, direktor preduzeća “Ela tekstil”, koje je u Novoj Topoli, na površini od 11.000 kvadrata, izgradilo fabriku za proizvodnju ženskih čarapa “Kalcedonija” i zaposlilo 350 radnika, kaže da su brojne pogodnosti privukle njegovu kompaniju da ovdje izgradi fabriku vrijednu 20 miliona evra.

Preduzeće “Marković Invest” uskoro će u Novoj Topoli otvoriti trgovački centar, gdje će zaposliti 100 radnika. Italijanski “Latonedil”, jedan od najvećih svjetskih proizvođača krovnih panela, koji je prije dvije godine otvorio proizvodni pogon vrijedan 20 miliona KM, započeo je drugu fazu investicije na 10.000 kvadrata u Novoj Topoli.

Investiciona uravnoteženost ide u prilog i drugim gradiškim sredinama.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Nekoliko kompanija u Gradiški i Gornjim Podgradcima proširilo je proizvodne kapacitete. Među njima je PMP “Jelšingrad”, koji je u novoj hali u Gradiški zaposlio 100 radnika. Uglavnom se radi o zavarivačima, bravarima i CNC operaterima. Riječ je o prvoj fazi investicije, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, dok je izvjestan strateški projekat izgradnja mini valjaonice od 50.000 tona.

Među “namještajcima” koji konstantno investiraju u proširenje proizvodnje je “Prima ISG”, koja zapošljava 380 radnika. Ovaj broj planiraju da povećaju za još 200, slijedeći nove proizvodne programe i povećanje obima proizvodnje. Takođe, na istom razvojnom putu je “Nova Dipo” Gornji Podgradci sa 400 radnika, a cijelu proizvodnu paletu plasiraju na inostrano tržište. U gradiškom kraju radi 8 tekstilnih preduzeća, koja zapošljavaju od 30 do 200 radnika, zavisno od obima proizvodnje. I za 2020. godinu u Gradiški su definisali anbiciozne planove.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zoran Adžić

– Izvjesno je da će u ovoj godini početi izgradnja prečistača i izmještanje sistema fekalne odvodnje iz gradske zone i 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže, za šta je obezbijeđeno 14 miliona evra. Riječ je o bespovratnom novcu Njemačke razvojne banke i Švajcarske razvojne agencije – podsjeća Zoran Adžić, načelnik Gradiške, naglašavajući finasijsku pomoć Vlade Republike Srpske i Srbije.

Gradska uprava je navedene projekte pomogla diretnim finasiranjem, učesćem ili stimulativnim mjerama. Projekat prečišćavanja otpadnih voda je u skladu sa evropskim standardima, a korist će imati 22.000 stanovnika Gradiške. Brojne aktivnosti na unapređenju lokalnog poslovnog okruženja već su preduzete. Definisana je Strategija dugoročnog razvoja, koja obuhvata približno 300 projekata razvrstanih u osam oblasti.

– Takse i naknade su smanjene od 10 do 50 odsto, a prva registracija preduzeća je besplatna. Na ovaj način odrekli smo se 200.000 KM u korist privrede – kaže Adžić.

Za starački dom 3.700.000 KM

Među najvećim investicijama u Gradiški prošle godine je izgradnja Doma za starce, za šta je utrošeno 3.700.000 KM.

– Mi smo procijenili da je to ulaganje opravdano i da će naša ustanova biti profitabilna. Imamo 50 soba, ambulante, prostoriju za dnevni boravak, restoran i drugeprateće sadržaje modernog tipa. Zaposlili smo 30 radnika, većinom negovateljice, kuvarice, medicinare, što je bitno i za lokalnu zajednicu – kaže Kristijan Bakić, direktor Doma, naglasivši da među njihovim štićenicima ima veći broj iz Hrvatske i Federacije BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO