Društvo

Ipak je zabilježen trend smanjenja: Obaveze zdravstva u Srpskoj "teške" 919 miliona KM

Ukupne finansijske obaveze javnog zdravstvenog sistema Republike Srpske na kraju prošle godine iznosile su 919,21 milion maraka rekli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

medicinska sestra
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ /RINGIER

Naglasili su da ukupne finansijske obaveze javnih zdravstvenih ustanova bilježe trend smanjenja, pa su na kraju 2022. godine u odnosu na isti period godinu ranije manje za 11,51 odsto.

Podsjetili su da je u proteklim godinama urađeno mnogo o pitanju finansijske stabilizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, te podvukli da je i više nego evidentno da je rast obaveza u zdravstvenom sistemu zaustavljen.

Pročitajte još

Imajući u vidu stanje ukupnih obaveza predložili smo još u Programu ekonomskih reformi za period od 2022. do kraja 2024. godine aktivnosti koje imaju za cilj analiziranje svih obaveza, kao i iznalaženje modela za izmirenje dugovanja za poreze i doprinose iz prethodnog perioda, s ciljem jačanja finansijske stabilnosti i likvidnosti, kao i održavanja kontinuiteta poslovanja bolnica i domova zdravlja, ali i Fonda zdravstvenog osiguranja RS – kazali su u Ministarstvu zdravlja RS, piše Glas Srpske.

Navode i da je iz budžeta Republike izdvojen novac za izmirenje obaveza određenog broja javnih zdravstvenih ustanova, ali i obezbijeđeno uvođenje novih ustanova u trezorski sistem poslovanja bez finansijskih obaveza iz prethodnog perioda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije