Svijet

IPAK NE IZLAZI NA SLOBODU Jozef Fricl premješten u običan zatvor, SILOVAO I ZLOSTAVLJAO kćerku 24 godine

Austrijsko pravosuđe, kako tročlano sudsko veće donjoaustrijskog Zemaljskog suda u Kremsu, tako i nadležno Državno tužilaštvo nije se žalilo na odluku da se 89-godišnji Jozef Fricl premjesti iz psihijatrijskog pritvora u običan zatvor, pa je time odluka od polovine maja postala pravosnažna, izvještavaju danas austrijski mediji.

Jozef Fricl
FOTO: HISTORY IS OURS - DOCUMENTARY CHANNEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rečeno je da je ovo posljednja odluka u pravnom sporu oko budućnosti oca monstruma Jozefa Fricla, koji je svoju kćerku 24 godine držao zatvorenu u podrumu porodične kuće u Amštetenu, silovao je i sa njom imao sedmoro djece.

Kako ističu mediji, austrijske sudije i tužioci prihvatili su vještačenje da 89-godišnjak može da bude premješten, jer “više ne predstavlja opasnost” koja zahtjeva zadržavanje u psihijatrijskom pritvoru. Odluka je zasnovana na Friclovom saslušanju 30. aprila, kao i na izvještajima forenzičkih i psihijatrijskih vještaka.

Zbog Friclove uznapredovale demencije i slabog fizičkog stanja, psihijatrijski pritvor više nije potreban zbog njegovog „kombinovanog poremećaja ličnosti“, jer više ne postoji rizik da će Fricl počiniti teška krivična djela, saopštio je sud.

Lokalni mediji, među kojima je i dnevni list Hojte, navode da je najavljeno da bi Fricl, koji se kreće uz pomoć hodalice iz bezbjednosnih razloga i sprječavanja mogućih napada na njega u običnom zatvoru, mogao da bude prebačen u specijalnu zatvorsku bolnicu za starije osobe u Tulnerbahu kod Beča.

Pročitajte još

Jedna čisto bezbjednosna mjera – tvrdi Friclov advokat Astrid Vagner, dodajući da je najvažnije da „izađe iz zatvora Štajn”, u kome se nalazi više od petnaest godina.

Ono što je takođe jasno prema odluci suda jeste da Fricl ne može u potpunosti da izađe iz zatvora, iako se ranije pominjala i ta mogućnost.

List piše da će “otac monstrum” vjerovatno svoje posljednje godine provesti u Tulnerbahu i dodaje da su advokati i sudije protiv potpunog oslobađanja Fricla, što njegov advokat Vagner pokušava da dobije.

„Hojte” navodi da uslovno puštanje Fricla iz normalnog zatvora „nije moguće, iz posebnih preventivnih razloga”.

Za Friclov zločin se saznalo 2008. godine, a 2009. je osuđen na doživotni zatvor zbog incesta, silovanja, prinude, zatvaranja i porobljavanja svoje kćerke, te ubistva jednog od njihovih maloljetnih sinova. Silovao ju je 24 godine i sa njom imao sedmoro djece, od kojih je jedno umrlo nakon porođaja, prenosi Fenix magazin.

Fricl je 2008. postao poznat širom svijeta kao „austrijsko čudovište iz Amštetena“, grada u saveznoj državi Donja Austrija, gdje je 1984. zaključao svoju tada 18-godišnju kćerku Elizabetu u zvučno izolovani podrum svoje kuće.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu