Politika

“ISHITRENA ODLUKA CIK BiH” Đokić o zabrani učešća Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom se zabranjuje učešće Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima, ishitrena i nepromišljena.

“ISHITRENA ODLUKA CIK BiH” Đokić o zabrani učešća Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njemu, ona ne spade ni u red odluka svojstvenih demokratskim državama i društvima.

– Ujedinjena Srpska je jedna od parlamentarnih partija u Republici Srpskoj, učesnik mnogih političkih procesa, partija koja ima značajnu podršku građana Srpske iskazanu na slobodnim i demokratskim izborima i nije u redu da CIK donesene jednu takvu grubu i ishitrenu odluku – rekao je Đokić.

On je dodao da nije ni fer, ni demokratski, a ni politički mudro da se bilo koji politički subjekat diskvalifikuje prije početka same izborne trke, a pogotovo da to radi jedno tijelo koje bi trebalo da bude neutralno u političkom procesu, kao što je CIK.

– Svako u ovoj državi ima pravo da predstavlja svoje politike, ciljeve i vizije i da se kandiduje na izborima. Niko ne može da bude ograničen u svom političkom djelovanju. To nisu vrijednosti, niti principi koje možemo podržati – poručio je Đokić.

On je naglasio da postoje mnoge mjere, kazne i sankcije koje se mogu propisati prije onih najgrubljih i najtežih, jer se na taj način direktno utiče na izborne rezultate, saopšteno je iz Socijalističke partije.

Pročitajte još

– Narod je taj koji može diskvalifikovati neku partiju, a ne CIK – istakao je Đokić.

On je pozvao sve subjekte izbornog procesa u BiH da djeluju u skladu sa demokratskim načelima i principima slobodnog političkog djelovanja, te da se vodi mirna i fer kampanja u interesu svih naroda i građana BiH.

CIK BiH juče je poništio ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske, a predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznio sa 10.000 KM.

Odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije koji, prema njihovom tumačenju, predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH.