Banjaluka

"Isključimo nasilje zajedno" U okviru kampanje 16 dana aktivizma" održana panel diskusija

Nizom manifestacija u Banjaluci obilježava se kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama“, a u Gradskom pozorištu „Jazavac“ održana je panel diskusija „Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje“.

"Isključimo nasilje zajedno" U okviru kampanje 16 dana aktivizma" održana panel diskusija
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

U ime Grada, jedan od panelista bila je i Milada Šukalo, koja je poručila kako je važno da gradovi budu sigurna mjeste za žene i za djevojčice, te da se u gradovima pojedinci moraju slobodno kretati i osjećati zaštićeno.

Pročitajte još

-Zadovoljstvo je biti učesnik ove panel disusije, posebno iz razloga što BanjaLuka može da se pohvali velikim brojem mjera koje je uradio na stvaranju sigurnog okruženja i prevencije nasilja i seksualnog uznemiravanja u javnim prostorima. Ponosni smo što smo već tri godine partner organizacije „UN Women“ i što svakodnevno sarađujemo sa našom Fondacijom „Udružene žene“. Upravo Grad je potpisao i memorandum o sporazumijevanju sa ovom organizacijom, kao i smjernice o prevenciji nasilja i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Nadam se da ćemo i u naredom periodu nastaviti da sarađujemo u kontinuitetu, a u cilju da kroz zajednički rad u potpunosti spriječimo pojavu ovakvih slučajeva – rekla je Šukalo.

Dodala je kako je ovo sam jedan dio aktivnosti koje su sproveli i sigurno je da ćemo učestvovati i u drugim aktivnostima koje organizuju lokakne organizacije civilnog društva.

Poruka koju su svi učesnici panela poslali jeste da nasilje može biti isključeno samo ukoliko svi djeluju zajedno, te da je upravo zbog toga i važna saradnja institucija različitih nivoa i nevladinog sektora.

Ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom „Isključimo nasilje zajedno“, a sve kako bi se skrenula pažnja na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Podsjećanja radi, kampanja „16 dana aktivizma protiv rodnog zasnovanog nasilja“ počela je 25. novembra i trajaće sve do 10. decembra, a istu provodi „UN Women“ uz podršku Švedske republike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije