Društvo

Kako SPRIJEČITI FEMICID i nasilje u porodici: Podrška novinarima koji odgovorno izvještavaju o ovom gorućem društvenom problemu

Odgovornim i profesionalnim izvještavanjem o nasilju u porodici i nasilju nad ženama, a pogotovo o slučajevima femicida, novinari i novinarke mogu značajno doprinijeti borbi protiv nasilja i prevenciji.

Plakat "Stop nasilju nad ženama"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zaključak je to konsultativnog sastanka sa novinarima i novinarkama iz Bijeljine, Banjaluke i Brčkog, koji je održan u Bijeljini, u organizaciji Fondacije “Lara” i uz podršku švedske fondacije “Kvina til Kvina”.

Radmila Žigić, izvršna direktorka Fondacije “Lara”, istakla je da zločin femicida, rodno zasnovanog ubistva žena i djevojčica, nije novi pojam, ali da se o tome u BiH javno i glasno progovorilo tek nakon svirepog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu.

– Prema podacima UN WOMEN 2017. godine je širom svijeta ubijeno 87.000 žena i djevojčica, što znači da je dnevno ubijeno 137 žena – rekla je Žigićeva.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Za BiH zvaničnih statistika nema, ali prema podacima nevladinih organizacija, zasnovanim na medijskom izvještavanju, partneri, bivši partneri ili članovi porodica ubiju godišnje 7 do 10 žena.

Najčešće se femicid desi nakon dugogodišnjeg porodičnog ili partnerskog nasilja, u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnika ili da ga prijavi policiji.

Pročitajte još

Mirzeta Tomljanović i Slađana Milovanović iz Fondacije “Lara” kroz dva primjera iz prakse pokazale su do čega može dovesti neadekvatan odgovor na nasilje u porodici.

– Imali smo slučaj drastičnog nasilja nad ženom. Ona je prijavila nasilnika, a potom ga napustila. Ali on nije kažnjen i nakon nekoliko godina je ponovio nasilje, i to nad njihovom kćerkom tinejdžerkom, kojoj je ozbiljno ugroženo zdravlje – rekla je Mirzeta Tomljanović.

Istaknuto je da je izuzetno bitno da, kada se izvještava o ovakvim i sličnim slučajevima nasilja, novinari i novinarke budu profesionalni i odgovorni, krajnje pažljivi i empatični.

Kako bi podstakla takav način izvještavanja, Fondacija “Lara” je, na osnovu javnog poziva, dodijelila grant za tri medijska sadržaja u medijima u Republici Srpskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije