Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISKUŠAVAJU SREĆU Neodgovorni vozači u BiH prelaze prugu uprkos upaljenoj signalizaciji

Društvo
Autor:

Foto: Screenshot Facebook

Željeznice Republike Srpske objavile su video na kojem su snimljeni neodgovorni učesnici u saobraćaju koji, bez obzira na svjetlosnu signalizaciju i spuštenu rampu, prelaze prugu i time rizikuju svoj, ali i tuđe živote.

Iako upaljena signalizacija znači da će voz uskoro proći, na snimku se može vidjeti kako automobili, kombiji i kamioni prelaze preko pruge, a neki čak i ruše rampe kako bi prošli.

Željeznicama RS se na ovaj način nanosi konstantna materijalna šteta, ali ono što je opasnije i ozbiljnije od toga jeste da nesavjesni vozači uopšte ne razmišljaju o životima ljudi koji se u tom trenutku nalaze u vozu ili vozilima u blizini pruge koji uredno čekaju da se signalizacija izgasi.

Obaveza svakog učesnika u saobraćaju je poštovanje saobraćajnih propisa

Neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemarujući saobraćajne propise nastavljaju kretanje vozila preko putnog prelaza i pored uključene svjetlosne signalizacije ili spuštenog polubranika, ugrožavajući na taj način svoju bezbjednost i uzrokujući značajnu materijalnu štetu, najčešći je uzrok nezgoda na putnim prelazima. Više informacija na internet stranici Željeznica Republike Srpske www.zrs-rs.com

Gepostet von Željeznice Republike Srpske A.D. Doboj (zvanični profil) am Freitag, 22. März 2019

Iz Željeznica RS ističu da je ovakvo ponašanje najčešći uzrok nesreća na pružnim prijelazima.

– Od 44 nezgode, koliko ih je bilo prošle godine, 31 se dogodila na putnim prijelazima za drumska vozila na kojima je saobraćaj osiguran signalno-sigurnosnim (SS) uređajima sa branicima, polubranicima i svjetlosnim signalima, a 13 na putnim prelazima osiguranim saobraćajnim znacima na putu. Zabrinjavajuća je činjenica da se od 22 slučaja loma i oštećenja branika ili polubranika, čak osam dogodilo u Vrbanji, sedam u Ljebu, tri u Modriči i po jedan u Jošavki, Blagaju, Novom Gradu i Koprivni – istakli su iz Željeznica RS, piše Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO