Regioni

ISPAŠTAJU GRAĐANI Nema sjednica bilećke skupštine, kasne plate i infrastruktura

Nakon prekida, različitih verbalnih, povremeno i fizičkih napada, u bilećku Skupštinu uvedena je nova praksa – neodržavanje sjednica.

ISPAŠTAJU GRAĐANI Nema sjednica bilećke skupštine, kasne plate i infrastruktura
FOTO: SRNA

Zbog svega ovoga ispaštaju Bilećani, onima koji se finansiraju iz budžeta isplate kasne, a građani i dalje žive uz iskopane ulice i voze skoro makadamskim putem, zbog radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži koji su davno trebali biti završeni.

Početkom ove sedmice po četvrti put zaredom odgođeno je zasjedanje lokalne Skupštine, pošto nije bilo kvoruma. Posljednje zasjedanje sazvano je na zahtjev trećine odbornika, a od ukupno 19 u skupštinske klupe sjelo je osam izabranih predstavnika naroda.

Prisustvovali su opozicioni odbornici, a nisu se pojavili odbornici vladajuće većine koju čine SNSD, SP, DNS i Demos, osim odbornika Slavka Dangubića iz DNS.

Jedna od tačaka dnevnog reda o kojoj se trebalo raspravljati na odgođenim ljetnjim zasjedanjima je i izvršenje budžeta opštine za prošlu godinu.

Opozicija koja je i inicirala sazivanje posljednjih skupštinskih zasjedanja, smatra da je Skupštinu trebalo davno raspustiti, te da je neodržavanjem sjednica lokalne skupštine bilećka vlast prekšila zakon. Odbornici opozicije su mišljenja da sa ovakvim skupštinskim sazivom opština ne može napredovati.

Predsjednik Skupštine opštine Bileća Srđan Rogan nije želio da komentariše novonastalu situaciju, samo je za Srpskainfo  poručio da će sjednica uskoro biti održana i da se zna ko saziva skupštinsko zasjedanje.

Istog mišljenja je i načelnik Bileće Miljan Aleksić, koji je rekao da samo načelnik i predsjednik Skupštine opštine mogu sazvati sjednicu skupštine.

Foto: Srna
Foto: Srna
Miljan Aleksić

Ovo što radi opozicija je samo njihova prilika da se pojave u medijima i svašta kažu. Drugačije ne mogu doći do izražaja. Skupštine će se održavati, zna se ko ih i kako zakazuje – rekao je Aleksić.

On je priznao da je opština u problemima, ali tvdi da se “izvlači iz njih”.

– Sljedeće godine ne bismo trebali imati kreditnih zaduženja. Novac koji dobijamo za potopljeno zemljište od HET biće nadoknađen kad proradi HE Dubrovnik, koja ne radi od januara ove godine zbog havarije u Platu – nada se Aleksić.

Zaposlenima u opštini posljednja je isplaćena junska plata, a niži budžetski korisnici plati zarađenoj u junu se još nadaju, pošto su majsku primili krajem jula.

Bilećani se vrelih ljetnih dana guše i u prašini zbog radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, a raskopan je i magistralni put koji vodi prema Trebinju i Gacku.

Stanari i vlasnici radnji u Ulici Srpske vojske na ulazu u Bileću istog dana kada je trebalo da bude održana sjednica Skupštine opštine, obratili su se lokalnoj vlasti za pomoć zbog prašine koja je prekrila njihove objekte i okućnice. Kažu da prašinu koja im ugrožava zdravlje više ne mogu očistiti, a pojedini privatni objekti se zatvaraju.

Ono što im je za sada obećao menadžer opštine Mihajlo Vujović je da će cisterne s vodom češće obilaziti ovu ulicu, kako bi se bar malo smanjila količina prašine. On je zavšetak radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži najavio za početak novembra, priznavši da je bilo propusta i da se posao otegao.

Prema prvim najavama rekonstrukcija vodovdne i kanalizacione mreže u Bileći trebala je biti završena u oktobru prošle godine, da bi se zatim, zbog niza nedostataka, kao vrijeme završetka radova najavljivao juni ove godine.

Aleksić sa funkcije odlazi 2020. godine

Bilećka Skupštine je tek krajem marta usvojila ovogodišnji budžet od oko 10,5 miliona KM. Početkom prošle godine načelnik Miljan Aleksić je najavio povlačenje sa funkcije u 2020. godini, a Bileća je ove godine dobila i opštinskog menadžera.