Gradovi

ISPISANI USTAŠKI SIMBOLI Oskrnavljena spomen-ploča ubijenim Srbima u Čelebiću

Spomen-ploča u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela, koje su ustaše ubile 1941. godine, oskrnavljena je ustaškim simbolima.

ISPISANI USTAŠKI SIMBOLI Oskrnavljena spomen-ploča ubijenim Srbima u Čelebiću
FOTO: SRNA

Udruženje “Ognjena Marija Livanjska” osudilo je skrnavljenje spomen-ploče i pozvalo nadležne organe da se uključe u istragu.

Iz Udruženja su rekli da im je mir i radost, koje još osjećaju poslije božićnih i novogodišnjih praznika, narušila “nenadana tama crnog spreja” kojim je prije nekoliko dana išarana ploča na spomeniku.

– Pozivamo policiju i ostale nadležne organe da ovaj napad istraže, a lokalne, kantonalne i ostale nivoe vlasti da ga najoštrije osude. Tama mržnje ovdje nikada i nikome nije donijela dobro . rekao je Srni Miloš Damnjanović iz Udruženja.

Spomen-ploča u Čelebiću oskrnavljena je prije nekoliko dana ustaškim simbolima ispisanim crnim sprejem.

On je istakao da su spomenik i ploču, koji su već stradali u ratnim i poratnim dejstvima, obnavljali mnogo truda i ljubavi od 2013. godine kao dug precima, a od komšija nije bilo primjedbi, nego je čak bilo i podrške.

Upitao je kome je sada smetala spomen-ploča u selu Čelebići koja čuva sjećanje na civilen pobijene u čelebićkoj školi ili bačene u jamu Bikušu u danima oko Ognjene Marije 1941. godine.

– Pitamo se zašto? Kakvom umu može smetati uspomena na nevine žrtve na mjestu gdje su zakopane kosti više od 300 stradalih, dok se preostale žrtve nalaze u jami Bikuši iznad sela. Neko je našao za shodno da spomen-ploču oskrnavi baš onim simbolima koje su nosili oni koji su ih tu i zakopali – pita Damnjanović.

On vjeruje da se ovakvog poteza stide svi ljudi koji u Boga vjeruju i koji ga se plaše.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.