Društvo

ISPISAO FUDBALSKU ISTORIJU BEZ JEDNOG BUBREGA Asim Hadžialagić (91) sportska legenda Gradiške

Ni u desetoj životnoj deceniji, Asima Hadžialagića poznatijeg po nadimku Hadžialaga, ne napuštaju sportski duh i strast za fudbalom.

ISPISAO FUDBALSKU ISTORIJU BEZ JEDNOG BUBREGA Asim Hadžialagić (91) sportska legenda Gradiške
FOTO MILAN PILIPOVIC

Asimovu sportsku karijeru, opisanu u mnogim knjigama i fudbalskim pričama, nije prekinula ni saobraćajna nezgoda prije 70 godina u okolini Čelinca, prilikom putovanja FK „Kozara“ na utakmicu u Kotor Varoš. Dvojica fudbalera su tada poginula, a Hadžialagi je poslije operacije odstranjen bubreg.

-Majka mi je govorila, sada više nema ništa od fudbala, ne smiješ ni po koju cijenu da misliš o lopti. Nisam je poslušao nego poslije oporavka ponovo obuo kopačke i istrčao na teren, sa još većim žarom i žustrinom, po čemu sam bio poznat i bez jednog bubrega odigrao 650 utakmica prisjeća se Asim Hadžialagić Hadžialaga svojih sportskih izazova i uspjeha.

On je, kako kažu njegovi sugrađani, živa legenda fudbala u BiH i hodajuća enciklopedija. Asim je vitalan, svakodnevno čita, bilježi, prati sportske događaje, žonglira fudbalsku loptu i prelistava stare fudbalske monografije, u kojima je njegovo ime na počasnom mjestu.

-Fudbal se nekada više volio, postojao je snažan rivalitet, na terenu su igrali majstori kojima je bilo važnije protivničkom igraču protjerati loptu između nogu ili napraviti dobar dribling nego postići gol. Nismo igrali za novac nego za aplauz i publiku. Danima se poslije utakmica pričalo o svakom igraču i njegovim potezima a nas je to ohrabrivalo – opisuje Hadžialaga fudbalsku igru u kojoj je on, nekoliko decenija, bio važan akter.

I sada redovno prati utakmice FK „Kozara“, ali ne shvata zašto su tribine prazne, a igra često bez žara, lepršavosti i borbe, kao u vrijeme kada je on publiku svojim potezima na bekovskim i krilnim pozicijama dizao na noge. Ipak, saobraćajna nezgoda u Čelincu, nezaobilazna je u njegovim sjećanjima.

Foto Milan Pilipovic
Foto Milan Pilipovic

-Uprava FK „Kozara“ je iznajmila kamion vlasnika cirkusa Edvarda Janete. Edo nas je odbijao, pravdajući se da kamion nije tehnički ispravan, ali bezuspješno. Zajedno sa grupom navijača krenuli smo u Kotor Varoš. Nakon jedne savladane krivine kamion je sletio, otpali su zadnji točkovi i vozilo je sklizilo niz liticu. Fudbaleri i navijači su ispadali, kao misirače iz sirotinjskih kola – opisuje Hadžialaga najveću sportsku tragediju u istoriji gradiškog fudbala.

Fudbaler Muharem Hasanbegović preminuo je dan poslije zbog dvostrukog preloma kičme, a poginuo je i navijač Mehmed Teljigović. Asim je zajedno sa nekoliko fudbalera i navijača teže povrijeđen.

-Nisam se predavao, nastavio sam igrati nakon oporavka. Za svoju „Kozaru“ sam odigrao više od 800 mečeva i postigao 1.003 gola – ponosan je Hadžialaga, čitajući nam bez naočara sitna slova u monografiji  FK „Kozara“, gdje je zabilježena njegova statistika.

Osim fudbala Asim je još aktivan zanatlija i inovator. Osmislio je i konstruisao dvije mašine, obje u funkciji. Jedna je za presvlačenje dugmadi, druga za pravljenje prstenja i burmi.

– Ove godine na „Sajmu starih zanata“, krajem septembra, samo dan poslije obilježavanja tužnog događaja na stadionu, predstavljen sam kao najstariji učesnik. To mi je prijalo, jer smatram da još vrijedim i da mogu raditi, ali i fudbalsku loptu žonglirati zajedno sa djecom iz ulice – podsjetio je ovaj vitalni zaljubljenik u fudbal i zanatstvo, čemu se posvetio od djetinjstva.

Sastav “Kozare” iz 1953. godine

Asim se sjeća sastava “Kozare” iz 1953. godine. Nastupali su Adem Atko Kasumović, Asim Topić, Ranko Milaković – Gagan, Hamdija Sokol, Drago Stojanović, Halid Hasanbegović, Asim Hadžialagić – Hadžialaga, Mujo Bošnjak, Nihad Ćimić, Vaso Petrović, Slavko Prčić.