Svijet

ISPORUKA IDE PREKO BUGARSKE Moskva se nada da neće biti problema sa tranzitom ruskog gasa

Rusija se nada da neće biti problema sa tranzitom ruskog gasa preko Bugarske u Srbiju i za sada ne vidi znakove pogoršanja situacije po tom pitanju, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

ISPORUKA IDE PREKO BUGARSKE Moskva se nada da neće biti problema sa tranzitom ruskog gasa
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Bocan-Harčenko je dodao da je Bugarska odgovorna za tranzit, ne samo prema Srbiji, nego i Mađarskoj, što znači i prema EU.

-Bilo bi pogrešno reći da situacija sa Bugarskom, našim odnosima ne izaziva neku nervozu i zabrinutost, ali ipak tranzit se nastavlja. Sve je veoma nestabilno i nepostojano, međutim, ne postoji nijedna činjenica koja bi ukazivala na to da bi tranzit mogao iznenada da se prekine – rekao je on za televiziju “Rusija 24”.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Bugarska presjekla tranzit u tom pravcu, to bi značilo veliki problem i neizvršavanje obaveza Bugarske ne samo prema Srbiji, Rusiji, nego i u okviru EU, prenosi “Sputnjik”.

-Do sada nismo primijetili nikakve materijalne preduslove i pokazatelje, zato računamo da će se tranzit nastaviti i da će se isporuke gasa odvijati stabilno, u količinama koje su predviđene ugovorom – rekao je ruski ambasador.

Isporuka prirodnog gasa iz Rusije u Bugarsku je krajem aprila prekinuta jer je Bugarska odbila da plaća gas u rubljama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu