Politika

ISPOŠTOVALI DOGOVOR Egić o isplati boračkog dodatka, a evo kad se očekuje povećanje vojnih i porodičnih invalidnina

Svi demobilisani borci od prve do sedme kategorije imaju pravo na borački dodatak, koji će od januara sljedeće godine iznositi 3 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava.

Danijel Egić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je ovo ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Danijel Egić odgovarajući na pitanje poslanice SNSD, Biljane Petković tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Petkovićevu je zanimalo da li je počela isplata mjesečnog boračkog dodatka svim demobilisanim borcima bez obzira na kategoriju i godine, a zanimala se i za povećanje ličnih i vojnih invalidnina.

Egić je odgovorio da su, prema prethodno postignutom dogovoru sa Boračkom organizacijom RS i uredbom Vlade Srpske, u oktobru počeli sa isplatom mjesečnog boračkog dodatka.

Pročitajte još

– Prve isplate bile su u oktobru, a posljednja u novembru kada je isplaćen mjesečni borački dodatak za 146.000 boraca. Do Nove godine se isplaćuje po 2,2 KM za mjesec učešća u zoni borbenih dejstava, a od 1. januara biće po tri KM – podsjetio je Egić.

On je dodao da je u dogovoru sa boračkim organizacijama dosta urađeno i na povećanju ličnih i vojnih invalidnina.

Egić kaže da je Vlada Srpske ispoštovala raniji dogovor o isplati vojnih invalidnina, ličnih i porodičnih sa uvećanom osnovicom za 10 odsto, odnosno dva puta po pet odsto.

Jedno uvećanje je bilo u novembru, a sljedeće je u decembru ove godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu