Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISPOVIJEST PRETUČENOG SRBINA U HRVATSKOJ “Mene da privode kod sudije za prekršaje s infarktom, a ja napadnut”

Svijet
Autor:

Foto: Cazin.net/RAS Srbija

Dobrivoje Arsić (70), hrvatski državljanin koji je 20. avgusta u Viškovu povrijeđen i vrijeđan po nacionalnoj osnovi, ispričao nam je pojedinosti nemilog događaja u Primorsko-goranskoj županiji koji je uznemirio javnost.

– Oko 20 sati u utorak naveče stigao sam s kombijem iza zgrade gdje inače stalno parkiram u jednoj slijepoj ulici i jedno vozilo je bilo već stajalo tamo.

Izašao sam iz kombija i tamo je u susjednoj zgradi na spratu stajao jedan čovjek. Ja sam ga pitao zna li čiji je to auto, a on je rekao da ne zna i povukao se unutra. Neka djeca su se igrala vani i ja sam ih pitao znaju li čiji je auto.

Jedan dečko mi je kazao: ‘Pa on je kod nas u gostima.’ Pitao sam ga: ‘A što ti je bio onaj čovjek?’ A on kaže: ‘Tata.’  Dakle, u gostima mu je bio vlasnik vozila, a ne zna čiji je to autombil. Pričekao sam još malo, on se opet pojavio i rekao sam mu da baci ključ da pomaknem malo automobil, pa ću dati malome ključ. On ništa, brzo se vratio u stan. Ja sam čekao još malo vani, a dečko od tog vlasnika vozila je išao okolo i zvao “tata, tata”, ali niko se nije odazivao – rekao je on za Index.

Nasrećni čovjek je rako da je ostavio kombi i otišao u stan.

– Nakon nekog vremena opet sam se spustio dolje da pomaknem vozilo i da vidim je li on stigao ili nije. Međutim, kad sam stigao do kombija, on je počeo da viče ‘majku ti tvoju srpsku’, ‘silazim da te ubijem'… Ja sam rekao dobro, pričekajte malo da pozovem policiju. Ja sam se vratio kod svoje zgrade, nazvao sam policiju i ušao sam u svoj stan – kaže.

S ljudima s kojima je došao u sukob nikada nije razgovarao. Oni su mu, kaže, znali ime i prezime.

– Nakon nekog vremena supruga me zove, kaže hitno trebaš pomaknuti auto. Rekao sam nema problema, sad ću. Uzeo sam ključeve, supruga se spremila i izašla sa mnom. Zanimljivo je da su me zvali po imenu i prezimenu. Otkud oni znaju da se ja zovem Dobrivoje Arsić? Ja nikad nisam s tim ljudima komunicirao niti znam bilo što o njima. Znači da je to sve bilo namješteno u režiji, da čekaju malo da padne mrak pa da izvedu cirkus. I onda malo poslije toga, čim smo supruga i ja sišli da idemo prema vozilu, tamo me je čekao taj vlasnik automobila i vlasnik stana i taj vlasnik automobila mi je rekao: ‘Je*em ti srpsku majku, ubit ćemo te.’ Nasrnuo je na mene i udario me u sljepoočnicu, poslije u rame, po grudima nekoliko puta… Ja sam rekao: Molim vas nemojte, operisao sam srce. A on je rekao: ‘Neka, majku ti je*em, umri.’ Poslije toga sam krenuo prema autu, a on me udario odozada po glavi. A ovaj vlasnik vozila, zamislite koje ironije, kaže vidite ove gore, a oni su se na terasi poredali kao da gledaju film, oni su nam kazali da si ga ti prvi udario –  priča čovjek.

Onda sam ušao u vozilo, ali nije mi baš bilo dobro. Onda sam zvao policiju i rekao sam što se dogodilo.

– Rekli su da je ekipa pošla. Pomjerio sam kombi, njegova supruga pomjerila je njegovo vozilo, a onda su se brzo zamijenili, on je uzeo volan i zbrisali su. Onda sam ja otišao u stan i preko pola sata nakon drugog poziva policija je došla. Rekao sam: Sigurno ste čekali da se pobijemo, da bude mrtvih, pa da dođete. Ispričao sam situaciju i jedan policajac je rekao: ‘Imate varijantu da idete s nama i sutra kod sudije za prekršaje, i to je jako velika kazna’. Ja napadnut pa da idem kod sudije za prekršaje, a ne napadač? Kakve gluposti. On kaže: ‘Idem vidjeti sa šefom.'Policajac je izašao van i valjda s nekim razgovarao i kad se vratio kaže: ‘Ili idete s nama ili da upozorimo toga.’ Kažem, hajde, neka ga upozore pa ćemo sutra valjda drugačije reagovati. Tako se i dogodilo. Ja sam sutra išao u MUP tražiti zapise i poslije toga sam prijavio sve u Srpsko narodno vijeće i otišao sam u konzulat Srbije (Dobrivoje Arsić ima dvojno državljanstvo – op.a.) gdje su mi rekli da napišem izjavu i odem kod ljekara. To sam i napravio, ljekari mi je na EKG-u utvrdila predinfarktno stanje. Dakle, tada sam valjda imao infarkt kad se to događalo. Bilo mi je loše, cijelu noć nisam spavao. Osjećam trvenje lijeve strane glave. Nažalost, to je sve bilo izrežirano. Mene da privode kod sudije za prekršaje sa infarktom, a ja napadnut?” priča.

Vas su napali po nacionalnoj osnovi, a vi ste član HDZ-a?

– Da, pa šta to ima veze? Prije smo bili svi Jugoslaveni širom bivše Jugoslavije, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, je li tako? To apsolutno nema veze s ovime. Pa nije ovo HDZ uradio, ovo su uradili banditi, pojedinci, nacionalisti, razumijete?” odgovorio je Arsić. A znaju li ljudi koji su vas napali da ste član HDZ-a? Pa nemam pojma. Ja nikad te ljude nisam vidio ni čuo za njih. Niti ih poznam niti ništa. Oni su dobili zadatak da to urade i uradili su, izrežirali sve po njihovom i gotovo. Fašista ne bira – on uradi to za što je dobio pare –  zaključio je napadnuti 70-godišnjak.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO