Politika

„Istina će kad-tad izaći na vidjelo“ Dodik poručuje da je Dobrovoljačka ulica vječno mjesto strašnog zlodjela

Zločin nad nevino stradalim vojnicima i civilima koji su bili u službi bivše JNA 2. i 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici bio je klasični zločin protiv mira i dokaz da je tadašnje muslimansko rukovodstvo željelo i izazvalo ratni sukob u BiH da bi ostvarili svoje maksimilističke zahtjeve i političke ciljeve, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

„Istina će kad-tad izaći na vidjelo“ Dodik poručuje da je Dobrovoljačka ulica vječno mjesto strašnog zlodjela
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je istakao da su pucnji u nevine ljude, mlade vojnike koji su u koloni pokušali da napuste Sarajevo nakon postignutog dogovora, predstavljali su pucnje u mir i slobodu, te potvrdili šta za muslimansko rukovodstvo znači dogovor i data riječ ništa.

– Ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, ratni pokliči, pucnji i paljenja u Dobrovoljačkoj ulici, presretanje vozila JNA na Skenderiji, napad na Dom JNA i sve kasarne u Sarajevu, brutalno strijeljanje zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku, Tuzlanska kolona… – svi ti zločini počinjeni nad nevinim ljudima, nad mladošću, jesu zločini protiv mira i pucanj u slobodu – naglasio je Dodik.

On je rekao da je razotkrivanje laži bivšeg i sadašnjeg muslimanskog rukovodstva o navodnoj srpskoj agresiji i agresiji bivše JNA na BiH ključni zadatak institucija Republike Srpske, te da se samo plasiranjem istine, argumentima i dokazima, kulturom sjećanja i podsjećanja na brojne zločine nad srpskim narodom jasno potvrđuje ko je želio rat u BiH i ko se spremao i naoružavao za ratni sukob.

– Tadašnje muslimansko rukovodstvo jasno je poručilo ne samo Srbima u BiH, već i cijelom svijetu da ne žele mir u BiH i normalan život u ostatku tadašnje Jugoslavije, te da su spremni na sve. Željeli su rat i to su jasno pokazali, dok se taj isti svijet pravio i nijem i gluv i slijep optužujući Srbe – naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Pročitajte još

On je podsjetio da uporno decenijsko odbijanje Tužilaštva BiH da procesuira odgovorne za ove zločine predstavlja više nego jasan dokaz da ta neustavna i nelegalna pravosudna institucija od dana kada je nametnuta odlukom visokog predstavnika predstavlja instrument muslimanske i politike dijela međunarodne zajednice u BiH.

Za svakoga ko želi i hoće da vidi, rekao je Dodik za Srnu, jasna je uloga i odgovornost muslimanskog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva, osim za tužioce, kako domaće tako i strane, čiji je zadatak bio da zataškaju zločine i prebace navodnu odgovornost za izazivanje krvavog građanskog rata u BiH na Srbe.

– I danas, dvije i po decenije nakon zločina sjetili su se da podignu optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj. Zašto sada!? Za pranje biografija!? Savjest im sigurno nije proradila. To je krajnje licemjeran i manipulatorski potez pravosuđa BiH. Naše povjerenje u rad nametnutih pravosudnih institucija na nivou BiH davno je izgubljeno i ne može ga ništa vratiti, jer smo svjedoci brojnih pristrasno vođenih i katastrofalno sramotnih presuđenih predmeta koji se tiču zločina nad Srbima – naglasio je Dodik.

On je naveo da dosadašnja praksa rada pravosudnih institucija u BiH, nažalost, pokazuje da se preko optužnica i presuda pokušava definisati karakter rata u BiH prema kojem je srpski narod isključivo odgovoran za sve, a muslimani navodne nevine žrtve.

– Uprkos svemu, kad-tad istina će izaći na vidjelo, a sarajevska Dobrovoljačka ulica ostaje zapisana kao mjesto strašnog zlodjela i vječna sramota onih koji su to učinili, kao i onih koji ništa nisu uradili da zločinci i počinioci pravovremeno odgovaraju – zaključio je Dodik.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici “Zelenih beretki” i Teritorijalne odbrane BiH su, po naredbi člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, 3. maja 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Dan ranije, 2. maja 1992. godine, pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane napali su Dom JNA i Komandu Druge vojne oblasti u Sarajevu.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu danas će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 30 godina od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamističkih falangi nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu