Politika

"Istorija jednog beščašća" Borenović podsjetio na Dodikovu ulogu u smjeni predsjednika Republike Srpske, Nikole Poplašena (FOTO)

Instituciju predsjednika Republike Srpske ugrožava predsjednik Nikola Poplašen i treba učiniti nešto da se ona zaštiti, a odluka Karlosa Vestendorpa bila je dobar potez da se to učini.

"Istorija jednog beščašća" Borenović podsjetio na Dodikovu ulogu u smjeni predsjednika Republike Srpske, Nikole Poplašena (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovim riječima je svojevremeno Milorad Dodik pozdravio odluku visokog predstavnika da smijeni legalno i nedvosmisleno voljom naroda, sa 380.000 glasova, izabranog predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena, iz razloga što je u okviru svojih ustavnih nadležnosti namjeravao da razriješi premijera Dodika, podsjetio je lider PDP Branislav Borenović.

Prema njegovim riječima, vrijeme je pokazalo da je Poplašen imao ispravne političke poglede i vizije, ali to nije bilo dovoljno da bude zaštićen od udruženog poduhvata Vestendorp – Dodik i 8. marta 1999. godine bude smijenjen.

НЕ ТАКО ДАВНА ИСТОРИЈА ЈЕДНОГ БЕШЧАШЋА: Улога лицемјерног Додика у смјени предсједника Републике Српске„Институцију…

Posted by Branislav Borenović on Monday, August 14, 2023

– Da je gaženje i Narodne skupštine Republike Srpske počelo u vrijeme Dodikovog dolaska na vlast, govori i činjenica da je NSRS odbacila Vestendorpovu odluku, glasovima poslanika tadašnje većine i Dodikovih koalicionih partnera, osim glasovima SNSD, čiji poslanici su bili suzdržani, a iz te stranke su poručivali: Poplašen za nas nije predsjednik. Vestendorp je u pravu, jer ima ovlašćenja da to uradi – objavio je Borenović na društvenim mrežama.

Pročitajte još

Kako kaže, horu SNSD pjevača pridružio se i prvi glas te stranke, koji je javno, jasno i glasno, ustao protiv institucije predsjednika i odluka Narodne skupštine Republike Srpske: „Pravo je visokog predstavnika da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta“.

– Nije, kao godinama kasnije, napadao međunarodnu zajednicu, nije govorio o zavjeri protiv Republike Srpske, nije pričao o izdajnicima… Dodik je tada, umjesto visokog predstavnika, za Poplašenovu smjenu krivio samog Poplašena. „Sasvim sigurno narušavanju Poplašenovog ugleda doprinijelo njegovo konfrontiranje sa međunarodnim predstavnicima“, govorio je „dašak svježeg vjetra na Balkanu“, kako ga je nazivala Medlin Olbrajt. Valja podsjetiti da Poplašen nije popustio pod prijetnjama Karlosa Vestendorpa da će biti smijenjen ukoliko ne odustane od namjere da razriješi Dodika, te se nije dugo ni zadržao na funkciji, za razliku od onog koji je bio neposredni povod za njegovu smjenu – naglašava Borenović.

Nikola Poplašen o potencijalnoj smjeni Dodika
FOTO: SRNA

Tog marta 1999. godine donesena je i odluka da Brčko postane neutralni distrikt, a Dodik, koji je godinu dana ranije javno obećao da će podnijeti ostavku ukoliko se to desi, istu povlači nakon što ga je to zamolio niko drugi do visoki predstavnik Karlos Vestendorp.

-U taj jedan mjesec, mart 1999. godine, stalo je sve što je obilježilo ostatak Dodikove karijere i što i dan-danas čini. Podjela naroda. Nedosljednost. Beskrupuloznost. Spremnost na sve zarad svoje političke koristi. Laži. Neispunjena obećanja. Igranke sa međunarodnom zajednicom. Savijanje kičme pred međunarodnom zajednicom. Gaženje institucije predsjednika. Gaženje Narodne skupštine. Gaženje Republike Srpske. U ovim danima, kada na sav glas viče da međunarodna zajednica napada instituciju predsjednika Republike Srpske, a misli na sebe, valja se podsjetiti tog marta 1999. godine. Jer „istorija je nauka koja pomaže da saznamo prošlost, na osnovu nje shvatimo sadašnjost i predvidimo budućnost“ – zaključuje predsjednik PDP.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu