Biznis

ISTORIJSKA ODLUKA SUDA Roditelji nisu dužni da doživotno izdržavaju djecu

Najviši sud u Italiji presudio je da roditelji ne moraju finansijski da podržavaju svoju djecu doživotno.

ISTORIJSKA ODLUKA SUDA Roditelji nisu dužni da doživotno izdržavaju djecu
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Honorarni nastavnik muzičkog, kome je bilo teško da pronađe posao koji mu se dopada, posljednjih pet godina uspješno se borio na sudu da je obaveza njegovih roditelja da ga finansijski podrže, piše Bizlife.

U prvom slučaju, lokalni sud se saglasio da se 35-godišnjak može osloniti na roditelje kada su troškovi u pitanju jer 18.000 evra koje je zaradio od honorarnog posla nije bilo dovoljno za život. Takođe su se složili sa njegovom tvrdnjom da je imao pravo na posao u skladu sa svojim obrazovanjem i ambicijama.

Na kasnijem ročištu, viši sud smanjio je mjesečnu stipendiju sa 300 na 200 evra.

Međutim, Vrhovni sud Italije je ukinuo ovu odluku, presudivši da roditelji nisu odgovorni za finansijsku situaciju njihove dece čitav život.

Sudija Marija Kristina Đankola rekla je da mladi Italijani treba da rade na dostizanju finansijske nezavisnosti, dodajući da podrška roditelja nije zagarantovana.

Sud je presudio da 35-godišnjak mora da “smanji ambicije” i dodao da mu dugotrajna i neefikasna potraga za poslom nije pomogla u njegovom slučaju.

Nastavnikov otac, koji se razveo od njegove majke, takođe se vratio da živi sa svojom majkom u 60. godini.

Zatvorio je svoju gvožđarsku radnju, ali se nije oslanjao na majku zbog finansijske podrške, dodao je sud.

Prošle godine je zvanična statistika pokazala da skoro 65 odsto Italijana između 18 i 34 godine živi s najmanje jednim roditeljem, dok 36 odsto studenata starijih od 18 godina takođe živi sa roditeljima.

Presuda se u Italiji pokazala kontroverznom, s tim što neki pozdravljaju konačnu odluku, a drugi navode tržište rada u zemlji kao problem mlađih Italijana.