Svijet

ISTORIJSKI DANI Zavijorila se zastava NATO u Skoplju, za nedjelju dana NOVO IME

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da je Sjeverna Makedonija uspjela da se sa sporednog balkanskog kolosijeka vrati na glavni autoput ka Evropi.

ISTORIJSKI DANI Zavijorila se zastava NATO u Skoplju, za nedjelju dana NOVO IME
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade, istakao da je njegova otadzbina sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

Danas podižemo zastavu NATO, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje budućnost, ne samo naše generacije, već i budućih pokoljenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije – rekao je makedonski premijer.

Kako je Zaev istakao, njegova zemlja je uspjela da se sa sporednog balkanskog kolosijeka, gdje je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi.

– U periodu koji slijedi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj – rekao je on.

Zaev je oijcenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva koji određuje svoju budućnost.

Makedonski premijer je naglasio da se u sljedećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja.

Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promijenila svoje ustavno ime u Republika Sjeverna Makedonija i na taj način je razriješila decenijski spor koji je imala vlastima u Atini.

Spor oko imena sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Sjeverne Makedonije ka NATO i EU.

Sa Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezali da će promijeniti ustavno ime države u Sjeverna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezale da će odblokirati prijem Sjeverne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju države u EU.

Slanjem diplomatske note kojom Atina izvještava Skoplje da su u grčkom parlamentu ratifikovani Sporazum iz Prespe i Protokol o učlanjenju u NATO, stupaju na snagu konačni sporazum i ustavni amandmani, te se očekuje da naredne nedjelje počne i primjena novog imena „Republika Sjeverna Makedonija“.