Biznis

Istorijski ugovor: Grad od 35 milijardi dolara privući će 8 miliona turista

Egipatski zvaničnici potpisali su u petak istorijski ugovor s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će omogućiti izgradnju novog grada za nevjerovatnih 35 milijardi dolara.

Istorijski ugovor: Grad od 35 milijardi dolara privući će 8 miliona turista
FOTO: ОПУШТАЈУЋИ ПЕШАК/YOU TUBE/SCREENSHOT

Naime, grad Ras el-Hekma gradiće se na sjeverozapadnoj obali države i biće novi masivni, urbani, poslovni i turistički centar Egipta, prenosi Blic.

– Projekat zapadno od Aleksandrije implementiraće kompanije koje su u vlasništvu vlade Abu Dabija. Neposredne direktne strane investicije pomoći će Egipat da prevaziđe trenutnu krizu valute, rekao je premijer Egipta Mostafa Madbuli.

Takođe, naglašeno je kako se očekuje da će investicije Emirata tokom realizacije projekta dostići minimalno 150 milijardi dolara.

Pročitajte još

Kako su istakli zvaničnici, projekat novog grada obuhvataće stambene četvrti, prestižne međunarodne hotele, turistička naselja, prostore za zabavu i uslužne objekte te centralni poslovni kvart koji će privući globalne kompanije.

– Projekat bi takođe uključivao veliku marinu za turističke jahte i brodove. Očekujemo da će novi grad privući osam miliona turista u Egipat, rekao je premijer.

Emirati i Egipat su kroz ovaj sporazum dogovorili i razvoj međunarodnog aerodroma koji bi se trebao nalaziti južno od grada.

– Egipat će dobiti direktno 24 milijarde dolara u dvije rate od ukupnog iznosa u početnoj investiciji od 35 milijardi dolara. U međuvremenu, UAE će se odreći svojih 11 milijardi dolara stranih depozita u Centralnoj banci Egipta. Taj korak će smanjiti spoljni dug države – zaključio je premijer.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu