Biznis

Istraga u oblasti digitalnog oglašavanja: Gugl ponovo "na tapetu" antimonopolskog regulatora EU

Antimonoposke vlasti EU će otvoriti još jedan front protiv Alfabetove jedinice Gugla pokretanjem formalne istrage o praksi u sferi digitalnog oglašavanja, i to vjerovatno prije kraja ove godine, izvještava Rojters pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Istraga u oblasti digitalnog oglašavanja: Gugl ponovo "na tapetu" antimonopolskog regulatora EU
FOTO: BORIS ROESSLER/EPA

Istraga Evropske komisije mogla bi da bude velika prijetnja Guglu, koji je prošle godine zaradio 147 milijardi dolara prihoda od onlajn oglasa, više nego bilo koja druga kompanija na svijetu.

Oglasi putem Guglovih proizvoda, uključujući pretragu, JuTjub i Gmail, imali su najveći udio u prifodu u profitu kompanije. Oko 16 posto prihoda došlo je od njegovog displej ili poslovanja na mreži, u kojem druge medijske kompanije koriste Guglovu tehnologiju za prodaju oglasa na svojim veb sajtovima i aplikacijama.

Pročitajte još

Evropska komisija je odbila da prokomentariše informacije do kojih je došao Rojters, a iz Gugla za sada nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Komisija za zaštitu konkurencije EU je u posljednjoj deceniji izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra (9,8 milijardi dolara) ovom najpopularnijem svjetskom internet pretraživaču zbog blokiranja rivala u onlajn trgovini, zbog ugradnje isključivo njegovog Android operativnog sistema u smartfone i onlajn adevrtajzinga.

Prihvati notifikacije