Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISTRAŽIVANJA POKAZALA ŠOKANTNE REZULTATE Karleuša među najvećim uzorima, većina za SMRTNU KAZNU

Zabava
Autor:

Foto: R. Ristić/RAS Srbija

Jelena Karleuša kao jedan od najvećih uzora svih generacija, starije generacije bi vratile smrtnu kaznu, Josip Broz Tito popularan isto koliko i Dragoljub Draža Mihailović… neki su od rezultata istraživanja “Generacije i politika”.

Na njemu su radili studenti Fakulteta političkih nauka u okviru predmeta Metodologija političkih nauka, a za cilj je imalo da pokaže kako građani vide sporne političke teme. Anketiranje je obuhvatilo 1.077 ispitanika, piše “Politika“.

Tito je za njih i dalje lider

Da je Josip Broz Tito imao pozitivnu istorijsku ulogu ocijenilo je 59,1 odsto ispitanika, a gotovo isto toliko ispitanih tako misli i o Draži Mihailoviću, četničkom vođi.

Zanimljivo je i da čak 60 odsto ispitanika, koji su stariji od 70 godina, smatraju da je njihov lider Josip Broz.

Mladi znaju za Slobina zlodjela

Studenti su ispitivali i “omiljenost” Slobodana Miloševića naspram naklonosti Zoranu Đinđiću. Rezultat pokazuje da je Milošević dobio 64 odsto negativnih ocjena, i to najviše od najmlađe generacije, koja ima između 18 i 25 godina (24 odsto).

Foto: EPA/Saša Stanković/RAS Srbija

Pozitivan glas u najvećem broju slučajeva dali su mu najstariji ispitanici, koji imaju više od 65 godina (60 odsto).

Đinđić je ukupno dobio 33 odsto negativnih glasova, a najvjernija mu je generacija koja obuhvata aktere čuvenih petooktobarskih promjena i ima između 37 i 49 godina (77 odsto).

Pozitivno o Mladiću

Da Ratko Mladić, haški optuženik, ima pozitivnu istorijsku ulogu misli 59 odsto ispitanih, a da je stradanje Bošnjaka u Srebrnici bio zločin, ali ne genocid, kaže njih 57 odsto.

Za opredjeljenje da je riječ o genocidu glasalo je 21 odsto najmlađe generacije i samo sedam odsto najstarijih građana.

Ko su vaši lideri?

Na pitanje ko je lider vaše generacije najmlađi ispitanici, sa 65 odsto glasova, izabrali su Aleksandra Vučića, dok je Zoran Đinđić, sa 52 odsto glasova, lider generacije koja ima između 25 i 35 godina. Za Josipa Broza Tita kao svog vođu opredjelilo se 60 odsto ispitanih koji su stariji od 70 godina.

Novak, Čola i Jeca među najvećim uzorima

Na osnovu odgovora ispitanika, sastavljena je i rang lista najvećih uzora svih generacija.

Na prvom mjestu je teniser Novak Đoković, zatim slijedi bivši košarkaš, a sada trener Aleksandar Đorđević, a na trećem je glumac Dragan Nikolić.

Kod strijih visoko je rangiran Zdravko Čolić, dok je među najmlađima Jelena Karleuša i to bolje rangirna od Svetlane Cece Ražnatović.

Foto: CLAUDIO ONORATI/EPA

Mladi ne misle da njihov glas donosi promjene

Čak 65,7 odsto ispitanika koji pripadaju starijoj generaciji smatra da njihov glas na izborima može donijeti promjenu. Nasuprot tome, 39,7 odsto mladih je pesimistično, i smatra da nema veliki uticaj.

Svaki drugi penzioner bi prestao da se druži sa gej prijeteljem

Da starija i mlada generacija ima potpuno drugačije razmišljanje o rodnoj ravnopravnosti dokazalo je i ovo istraživanje. Tome u prilog govori podatak da bi svaki drugi penzioner prestao da se druži sa prijateljem za kog bi otkrio da je pripadnik LGBT populacije.

Nešto srećnije rezultate prikazali su mladi, te je samo njih 10 odsto uzrasta između 18 i 25 godina ovog mišljenja.

Predsjednički kandidat koji je gej ne bi smetao samo 10,6 odsto ispitanika koji pripadaju starijoj generaciji, dok sa tim nikakav problem ne bi imalo 39,9 najmlađih građana. Zanimljivo je da gej predsjednika ne bi podržalo čak 80 odsto muškaraca.

Ne daju Kosovo za Evropsku uniju

Ono u čemu su se složili građani svih godina je pitanje ulaska Srbije u Evropsku uniju, pri čemu bi uslov bio odricanje od Kosova i Metohije. Negativan odgovor dalo je 85 odsto ispitanika.

Stariji smatraju da nam treba smrtna kazna

Veliki broj ispitanika, čak 78 odsto, smatra da u Srbiju treba uvesti smrtnu kaznu. Kod najstarije grupacije mišljenje o takvom načinu kažnjavanja zastupa neverovatnih 90 odsto građana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO