Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISTRAŽUJEMO Izetbegović glumi patriotu, a razlog je PROVIDAN

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Najnovija inicijativa SDA za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH samo je još jedan u nizu očajničkih koraka ove stranke da skrene pažnju sa stvarnih problema u ovoj zemlji, te pokušaj produbljivanja krize u svrhu ostvarivanja ličnih ciljeva, a ne interesa građana.

Ovako politički analitičari ocjenjuju najavu iz SDA da će zatražiti ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska, što je naišlo na oštre kritike sa svih strana, ali i osude pravnih stručnjaka koji smatraju da je takva inicijativa samo pucanj u prazno.

Da je SDA u ovom slučaju vođena ličnim interesima juče je neposredno potvrdio i sam Bakir Izetbegović, lider SDA, koji je obraćajući se medijima, između ostalog kazao kako bi bili spremni da „zažmure“ na ime Republika Srpska kada bi se ispunili neki od njihovih ranijih zahtjeva.

Politički analitičari podsjećaju da ovo nije prvi pokušaj SDA da se predstavlja kao čuvar BiH i bošnjačkog naroda napadima na Srbe i RS, i to u momentima kada osjete da im vlast izmiče iz ruku kao što je to slučaj sada, kada nijedna stranka nije spremna da uđe u koaliciju s njima.

– Evidentno je da je priča oko ocjene ustavnosti imena RS od strane SDA politički motivisan potez, prije svega zbog vremena kada se cijela priča pokreće. Čini se da je SDA izabrala najosjetljiviji momenat za pokretanje ovog pitanja – kaže član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski.

Produbljavanje krize

On ističe da je izvjesno da postoje problemi sa Izbornim zakonom BiH, prije svega sa odredbama koje se tiču popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH. S druge strane, kaže Sitarski, postoje problemi i oko formiranja Savjeta ministara, te funkcionisanja institucija na nivou BiH.

– Smatram da je ovaj potez SDA ustvari njihov dodatni pokušaj da odlože konstituisanje Savjeta ministara. Čini se kao da im je izuzetno stalo da ono ostane u tehničkom mandatu što duže – smatra Sitarski.

Foto: Savjet ministara BiH

Savjet ministara BiH

Navodi da je ovakav potez SDA još jedan doprinos produbljavanja krize u BiH. Sitarski kaže da nije isključeno ni da SDA na ovaj način želi da ucjenama natjera političke predstavnike iz Srpske da promijene svoje mišljenje oko NATO.

– Možda su dobili nekakve signale iz samog NATO da neće insistirati da BiH postane njihova članica, pa je SDA prešla na drugi, još opasniji i destuktivniji metod za odugovlačenje i opstruisanje konstituisanja organa vlasti – kaže Sitarski.

On vjeruje da će obje strane spustiti lopticu i vratiti se na put konstruktivne i normalne komunikacije.

“Čuvar BiH”

Za profesora Filozofskog fakultetu u Sarajevu i političkog analitičara Envera Kazaza dileme nema – Bakir Izetbegović glumi patriotu kako bi ušao u koaliciju sa „Bh. blokom“. On je poručio da bi Izetbegović trebao da se podsjeti da je upravo njegov otac Alija Izetbegović pristao na ime Republika Srpska.

– Izetbegović bi trebao da ode na groblje Kovači i da se obrati svom pokojnom ocu, koji je potpisao ime Republika Srpska u Dejtonu, a ne da vara građane kako je on tobožnji patriota. Evidentno je da Izetbegović na talasu lažnog patriotizma želi da natjera SDP, DF i Našu stranku da uđu u vlast sa SDA – kategoričan je Kazaz.

I politički analitičar Cvijetin Milivojević dijeli mišljenje kako je na sceni još jedan pokušaj SDA da se nametne kao čuvar BiH i bošnjačkog naroda.

– Mnogo stvari se podudara. S jedne strane imamo to da predstavnici bošnjačkog naroda faktički uslovljavaju formiranje centralnih organa vlasti time da RS, protivno volji sopstvenih građana, prihvati put u NATO. Na drugoj strani imate inicijativu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana za revidiranje Dejtona. Ništa to ne treba gledati kao slučajnost – kaže Milivojević.

Blokada

Dodaje da s treće strane imamo situaciju gdje je treći konstitutivni narod u BiH – Hrvati, potpuno nezadovoljan svojim statusom zbog preglasavanja unutar Federacije BiH i nemogućnosti da sami izaberu svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.

– Dakle, imamo defakto poništavanje izborne volje Hrvata, koji su nezadovoljni izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. Sada imamo novi pokušaj da se poništi i izborna volja srpskog naroda u BiH time što se izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji po rotaciji treba da bude Srbin, uslovljava prihvatanjem NATO – ističe Milivojević.

Dodaje da je očigledno da SDA odgovara trenutno stanje i blokada u institucijama FBiH i BiH, te da na svaki način pokušavaju to i da zadrže.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO