Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISTRAŽUJEMO Političari se RASTRČALI U KAMPANJI: Za glas birača otvaraju i ventile

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u septembru se razlikuju samo boje traka koje se presijecaju, dok su događaji kojima prisustvuju političari, odnosno kandidati gotovo jednako – apsurdni.

U ovih prvih 15 dana kampanje u BiH tako smo svjedočili postavljanju prvog sloja asfalta, otvaranju ventila za treću fazu gasifikacije pojedinih naselja, promociji knjiga kandidata za Predsjedništvo BiH, predstavljanju kandidata na „Danima čaja“ i na „Susretu beba“, a ne treba zanemariti ni impozantan broj otvorenih kružnih tokova, rekonstruisanih ulica i parkova i dodatnih mostova i parking mjesta.

Osim toga, broj postavljenih kamena temeljaca u prvoj polovini septembra oborio je sve rekorde dosadašnjih kampanja, kao i broj manifestacija kojima prisustvuju političari, a koje formalno nemaju veze sa izbornom kampanjom.

U svemu tome, koriste se svi raspoloživi i ljudski i materijalni resursi institucija, ustanova i javnih preduzeća, koji se u suštini podvode pod „državni interes“, a u većini slučajeva su „legalno“ sredstvo za promociju kandidata u izbornoj kampanji.

Foto: N1/RAS Srbija

U Transparensi internešenelu upozoravaju da zloupotrebe javnih resursa u svrhu izbora ni u ovoj kampanji nisu ništa novo, budući da im to omogućava Izborni zakon, koji ni u jednom dijelu ne „sankcioniše“ zloupotrebu javnih resursa u svrhu izborne kampanje.

– U svakoj kampanji se institucije, javna preduzeća i svako ko ima bilo kakvu funkciju odjednom aktivira na manifestacijama, sastancima ili prisustvuje početku nekih radova i postavljanju kamena temeljaca. Koristi se bilo kakva situacija gdje bi se, što je najgore od svega, ispred institucija kandidati mogli dodatno promovisati i sve te projekte predstavljati kao svoje. Javna preduzeća troše ogroman novac za manifestacije koje se pretvaraju u predizborne skupove i promociju kandidata, a u svemu tome ostaje vječiti problem korištenja službenih automobila, helikoptera, svih mogućih resursa i zaposlenih u javnoj upravi za organizaciju predizbornih skupova – ističe portaprol Transparensi internešenela Ivana Korajlić.

Ona podsjeća da je TI nekoliko puta predlagao izmjene Izbornog zakona, kako bi se uvela određena ograničenja u vrijeme kampanje, ali koje nikada nisu uvažene.

– Zakon bi trebalo da sadrži ne samo generalna pravila ponašanja u kampanji koja sada stoje u Izbornom zakonu i koja su nedovoljno definisana, već i da se uvedu konkretna ograničenja i u smislu potrošnje, zapošljavanja i oglašavanja, kako bi se spriječila zloupotreba u samoj kampanji – ističe Korajlićeva.

Istovremeno, Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” saopštila je da su od početka kampanje njihovi posmatrači, između ostalog, zabilježili 17 slučajeva na kojima su kandidati na predizborni događaj došli službenim vozilom ili pod pratnjom službenog obezbjeđenja.

– Po broju evidentiranih slučajeva korištenja službenih vozila i obezbjeđenja prednjače stranke Saveza za pobjedu sa 10 slučajeva, DNS, SDA i SNSD sa po dva slučaja, te DF u jednom slučaju.

I konje koriste u kampanji

Kandidati NDP za Narodnu skupštinu RS Dražen Dunđer i Lazar Kapor su u centar Bileće dotjerali konje natovarene vrećama pijeska kojim su krpili bilećke ulice.

Foto: Radio Bileća/RAS Srbija

Dunđer je rekao da su putevi u Hercegovini dotrajali i da se njima više ne može proći ni konjima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO