Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„ISUSOVAČA“ SKRIVENA U PODRUMU Najsurovija SPRAVA ZA MUČENJE i dalje u zeničkom zatvoru

Društvo
Autor:

Foto: A. Sikira/Avaz/RAS Srbija

Kaznenopopravni zavod Zenica otvoren je još za vrijeme Austro-Ugarske, a gradio se u više faza od 1886. do 1904. godine. Rekordan broj osuđenika zabilježen je 1906. godine, čak 1.000. Kroz KPZ su prošla mnoga poznata lica, od nobelovca Ive Andrića do Gavrila Principa.

Kako su godine odmicale, zatvor je dospio na zao glas. Tokom Drugog svjetskog rata, ovdje su mnogi osuđenici mučeni i ubijeni. Upravitelji zatvora čak su angažovali majstore kako bi izradili spravu za mučenje. Prema nekim zapisima, izvjesni Plohović iz Istre osmislio je najsuroviju spravu za mučenje, poznatu kao “isusovača”. Zvali su je još i “Isusova alka”, piše Avaz.

Željezni mali okovi, koji na prvi pogled izgledaju bezazleno, postavljeni su u male prostorije u podrumu samice.

Muke u “isusovači” bile su neizdržive. Osuđenik je morao čučnuti, provući ruke između nogu i uhvatiti se prstima za pete. Stražari bi mu zatim ruke i noge vezali za alke. U prvih nekoliko minuta nesrećnik ne bi osjećao bol. Ubrzo bi se javila i jaka bol u stomaku i zglobovima.

Uslijedio bi jak pritisak krvi u lice, oči i usta. Kad bi se učinilo da ne može biti gore, stravična bol zaparala bi kičmu. I tada su ljudi uglavnom gubili svijest. Ovo mučenje, koje su nazivali vješanje na zemlji, skoro niko nije mogao izdržati duže od 20 minuta.

U podrumu KPZ nalaze se tri ove sprave za mučenje.  Doduše, nema alki, ali i dalje vise zahrđali lanci, koji jezivo podsjećaju na ono kroz šta su nekad prolazili osuđenici.

Napraviti muzej

Zatvorski čuvari pričaju da u ćelijama s “isusovačama” tada nije bilo vode i kupatila, što je uvedeno tek 1976. godine. Inače, podrumske prostorije sada se ne koriste, ali postoji ideja da se tu napravi muzej. Ali, sve je to još samo ideja, jer je, prije svega, važno riješiti pitanje bezbjednosti posjetilaca.

Priča o Francu Štiftu

Prema nekim mitskim pričama, div Franc Štift jedini je osuđenik koji je duže od 20 minuta izdržao na “isusovači”.

Nakon pola sata u alkama, Franc je naglo povukao okove i čeličnu halku, navodno, iščupao iz zida.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO