Politika

Ivić poziva borce da se udruže „Zahtjevi su minimalni, ali vlast ne želi da vam pomogne“

Šef kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dr Duško Ivić, nakon jučerašnje posebne sjednice, pozvao je borce da prevazđu podjele i da se udruže.

Ivić poziva borce da se udruže „Zahtjevi su minimalni, ali vlast ne želi da vam pomogne“
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Poštovani saborci, valjda vam je sada jasno da se, ako se ne udruzimo i zajedno ne promjenimo ovu korumpiranu vlast, za koju godinu neće ni znati da su borci, istinski stvaraoci Republike Srpske, poručio je Ivić.

Kako kaže, bilo je teško gledati predstavnike boračkih udruženja kako se bore za egzistenciju svojih saboraca, a u isto vrijeme s ponosom pričaju o stvaranju Srpske.

S druge strane, prema riječima Ivića, “bahata skupštinska većina samo je čekala da što prije završi skupštinsko zasjedanje, bez iskrene želje da se stvaraocima Srpske pomogne”.

– Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović je bila samo nijemi posmatrač sjednice – saopštio je Ivić.

Pročitajte još

On smatra da je glavni krivac za održavanje ovako mučne posebne sjednice NSRS upravo vlast, koja nije na pravi način rješavala problematiku boračke populacije. Zahtjevi koje su borci tražili od aktuelne vlasti su, smatra on, zaista minimalni i krajnje opravdani: adekvatna revizija boračkih kategorija, zapošljavanje djece palih boraca, pet KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, adekvatna kategorizacija mladih vojnika, povećanje invalidnina na 80 odsto prosječne plate.

– Aktuelna vlast je to sve odbila! Zapravo, nije ih ni zanimalo, samo su čekali da se skupštinsko zasjedanje završi, a svojim stranačkim boračkim udruženjima, koja su učestvovala u zasjedanju, dali su instrukcije da ruše svaki dogovor koji bi išao u prilog boraca – kaže Ivić.

Dodaje da su na zajedničkom sastanku kolegijuma NSRS i predstavnika boračkih udruženja pale su sve maske, jer su udruženja boraca bliska vlasti nastojala da sruše bilo kakav dogovor boračkih udruženja Ivić smatra da vlast nije željela da ispoštuje zaključke boračkih udruženja, jer je novac za te namjene usmjeren u nekom drugom pravcu.

– Jasno smo naglasili da će budžet biti prepun novca zbog aktuelnih poskupljenja, odnosno da će doći do automatskog povećanja prihoda od poreza. Međutim, ni to nije bilo dovoljno jer je taj novac, očigledno, namijenjen za neke druge svrhe, možda i za finansiranje vladajućih partija za predstojeće izbore. Od samog početka je bilo jasno, i pored dogovora o korektnom ponašanju svih poslanika u NSRS u toku zasjedanja, da ovu korumpiranu vlast borci ne zanimaju, da oni nisu njihov prioritet – kaže Ivić.

Prihvati notifikacije