Kultura

IZ BANJALUKE IDE U ANDRIĆGRAD Nobelovcu Peteru Handkeu uručen Orden Republike Srpske (FOTO)

Nobelovcu za književnost Peteru Handkeu u Banjaluci je danas uručen Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

IZ BANJALUKE IDE U ANDRIĆGRAD Nobelovcu Peteru Handkeu uručen Orden Republike Srpske (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Handke trenutno boravi u Banjaluci gdje su ga ugostili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, proslavljeni reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti danas i Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, biće organizovan okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Handkea govoriti Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Pročitajte još

Austrijski pisac, prijatelj Srba kako ga u javnosti često nazivaju, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

Handke je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine “Drugi mač – Majska povest”, koja mu nije ranije mogla biti uručena zbog epidemiološke situacije.

Prihvati notifikacije