Društvo

Iz budžeta 3,3 miliona KM: Vlada RS izdvaja novac za biomedicinski potpomognutu oplodnju

Vlada RS je donijela Odluku o načinu finansiranja Programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje za 2023. godinu, a budžetom RS je obezbijeđeno 3,3 miliona KM.

novorođenčad
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Iz Vlade RS podsjećaju da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju propisano da će Vlada Republike Srpske donijeti Odluku o načinu finansiranja Programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje.

Prethodno je Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kako je i predviđeno zakonom, usvojio Program za obezbjeđivanje biomedicinske potpomognute oplodnje za 2023. godinu, a koja obuhvata uspostavljanje medicinske indikacije, postupak stimulacije (terapija) i postupke u skladu sa propisom kojim se uređuje oblast biomedicinski potpomognute oplodnje.

Pročitajte još

Ovaj Program definiše biomedicinski potpomognutu oplodnju, cijenu postupka, obim finansiranja i druga pitanja od značaja za obezbjeđivanje biomedicinske potpomognute oplodnje.

Zakonom su, podsjećamo, predviđena nova prava u ovoj oblasti, a između ostalog da Fond zdravstvenog osiguranja može, u skladu sa ovim Programom, odobriti finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje i u zdravstvenoj ustanovi izvan Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije