Društvo

IZ HMZ RS O SERIJI POTRESA “Nakon velikog zemljotresa koji je pogodio Petrinju, manji su mogući čak i DO GODINU DANA”

Niko jasno ne može precizirati da li se najveći dio energije oslobodio 29. decembra prošle godine, kada je oko podneva, zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru sa epicentrom u Petrinji, zatresao region, rekla je Snježana Cvijić Amulić, načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju HMZ Republike Srpske.

IZ HMZ RS O SERIJI POTRESA “Nakon velikog zemljotresa koji je pogodio Petrinju, manji su mogući čak i DO GODINU DANA”
FOTO: ROLEX DELA PENA/EPA

Nakon jakog zemljotresa, obično je pojava da se javlja niz slabijih zemljotresa. To su tzv. after-šokovi, koji mogu biti slabijeg i jačeg intenziteta. Recimo, sinoć je bio zemljotres jačine 4,5 stepeni po Rihteru, dok je danas bio 3,8 stepeni. Niko ne može precizirati da li se, najveći dio energije oslobodio zemljotresom od prije 12 dana, a koji je bio jačine 6,3 stepena po Rihteru. S toga, ne garantujemo da li će se dogoditi jači zemljotres od toga. Mi pretpostavljamo da neće – izjavila je za ATV Cvijić Amulić.

Ona je dodala da su zemljotresi jačine 6,3 stepena dosta jaki, te da se manjim intenzitetom znaju osjetiti i u narednih mjeseci pa čak i godinu dana.

– Međutim, zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru, je veoma jak zemljotres. After-šokovi su mogući i do čak godinu dana, možda čak i više. Zavisi kako će se energija oslobađati. Sigurno će biti jačih zemljotresa kao što je bio sinoć, i u narednom periodu – zaključuje ona.