Svijet

IZ HOSTELA TAKSIJEM STIGAO NA TRG Bezuk pomno isplanirao napad koji je ŠOKIRAO REGION

Danijel Bezuk, 22-godišnjak iz Donjeg Kletišta, u ponedjeljak je na Markovom trgu u centru Zagreba ranio policajca.

IZ HOSTELA TAKSIJEM STIGAO NA TRG Bezuk pomno isplanirao napad koji je ŠOKIRAO REGION
FOTO: DANIJEL BEZUK/FACEBOOK/SCREENSHOT

Tokom istrage, uz stručnu pomoć kriminalističkih vještaka, policija je događaj koji je zgrozio i podijelio javnost okarakterisala kao pokušaj teškog ubistva i samoubistva.

Pored ranjenog policajca ispred vlade, ugroženi su i policajac iz obezbjeđenja parlamenta, koji je uzvratio vatru, i još jedan policajac koji je bio u blizini.

Cure zvanične informacije iz istrage. Motiv napada još nije utvrđen, ali postaje jasno da je Bezuk očigledno dobro planirao svoj čin.

RTL nezvanično saznaje da je u Zagreb stigao dan ranije, u nedjelju.

Prenoćio je u hostelu u centru Zagreba, a zatim je taksijem stigao do Markova trga i iz automatske puške pucao na policajce koji su čuvali vladu. Ispalio je oko 30 hitaca, oštetivši zgradu vlade.

FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nakon napada pobjegao je, a pola sata kasnije izvršio je samoubistvo u zagrebačkom Jabukovcu.

 – Za razliku od onih koji misle da je to moglo biti bilo gdje, što je teza Zorana Milanovića i Peđe Grbina, ja sam otišao da pregledam video tog napada i jasno je da to nije trebalo da bude negdje drugdje, već sa namjerom i predumišljajem na Markovom trgu, gdje je sjedište vlade – rekao je danas Plenković novinarima.

– Počinilac strašnog zločina nije otišao na Pantovčak, nije otišao u Novu Gradišku, gdje je sjedište gospodina Grbina, niti je išao ispred druge zgrade, već je došao tačno ispred zgrade vlade – rekao je Plenković.

Potpredsjednik vlade i ministar odbrane Tomo Medved rekao je da “niz pokazatelja pokazuje da je meta napada na Trg Svetog Marka bio sam premijer Plenković”.

Prihvati notifikacije