Politika

Iz Sarajeva jedna rečenica, Plenković uvjeravao da je zračenje bezopasno: Kako su Savjet ministara i Vlada Hrvatske izvijestili javnost o Trgovskoj gori

Najvažnijem pitanju na današnjoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske, Trgovskoj gori, u saopštenju za javnost dostavljenom iz Sarajeva posvećena je samo jedna jedina rečenica.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na sjednici se razgovaralo o tematici izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori i uticaju projekta „Gornji horizonti“ na sliv rijeke Neretve u duhu dobrih prijateljskih odnosa dviju zemalja – saopšteno je iz Savjeta ministara.

Podsjećamo, Hrvatska, bez saglasnosti BiH, gradi odlagalište radioaktivnog otpada na granici sa BiH (Republikom Srpskom) u blizini Novog Grada.

Srpski ministri u Sarajevu su zaprijetili da neće ni učestvovati na današnjoj sjednici ako ova tema ne bude na dnevnom redu.

Istovremeno, na zvaničnom sajtu Vlade Hrvatske prenijeli su odgovor premijera Andreja Plenkovića na pitanje novinara o zbrinjavanju radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Plenković je pojasnio da je riječ o “brdovitoj i nenaseljenoj lokaciji na Banovini”, koja se nalazi šest kilometara jugozapadno od Dvora na Uni te je udaljena dva kilometra od BiH  granice.

Dodao je da bi se tamo, prema planu, skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, istaknuvši da se radi o otpadu koji vrlo malo zrači, poput zaštitne odjeće, rukavica, krpa, materijala za čišćenje i slično.

Ponovio je da Čerkezovac nije predviđen za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva koje spada u visko radioaktivni otpad. Kazao je da tehnologija skladištenja koja bi se tamo koristila je korištena u nizu drugih zemalja koje imaju nuklearne elektrane.

  – Nama nije poznato da je bilo gdje došlo do incidenta ili nekakvog neočekivanog ispuštanja radioaktivne aktivnosti u zemljama koje imaju slična odlagališta – rekao je Plenković.

Naglasio je da bi se odlagalište izgradilo na način da bude seizmički otporno, te bi se onemogućila bilo kakva kontaminacija podzemnih voda.

Pročitajte još

Dodao je da je radioaktivni otpad koji bi se tamo skladištio čvrst, nije niti u tekućem niti u plinovitom stanju i ne može doći do rasipanja.

Dodao je da bi Hrvatska, kao odgovorna članica EU, u slučaju da se sagradi takvo odlagalište, primijenila najviše standarde prema sebi, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini.

 – Predsjednik Vlade je naveo primjer kojim je želio odagnati strahove koji se vežu uz odlagalište.

– Kad bi neko stajao 365 dana, 24 sata, ispred zida tog odlagališta on ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo znatno manje od bilo kakvoga zračenja koje primi svaki putnik prilikom leta avionom iz Evrope u Ameriku – rekao je Plenković, saopšteno je iz hrvatske Vlade.

Naglasio je da Hrvatskoj nije u interesu ugroziti sebe i svoje stanovnike, a kamoli stanovnike susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine.

Plenković je još rekao i da su ministri Filipović i Košarac iznijeli stajališta “dviju vlada” na sjednici, dodavši da je odabir lokacije autonomna odluka hrvatske Vlade.

Naglasio je još jednom da  je odlagalište predviđeno za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada, s najvišim sigurnosnim standardima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije