Politika

Iz SDA odgovorili na izjave Grlića Radmana: Odluke o uređenju BiH neće donositi Zagreb

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da se izjava hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana da Hrvatska neće dozvoliti nametanje građanskog uređenja BiH može protumačiti kao direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusjednim odnosima.

Iz SDA odgovorili na izjave Grlića Radmana: Odluke o uređenju BiH neće donositi Zagreb
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz SDA su poručili da će odluku o tome kakvo će biti uređenje BiH donijeti njene institucije, a “ne Grlić Radman, zvanični Zagreb, ili bilo koji drugi regionalni centar, bez obzira kakve teške izjave koristili i pritiske vršili”.

SDA je navela da je Grlić Radman uputio “uvijenu prijetnju”, te dodala kako “zabrinjava i činjenica da ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, zemlje članice EU, insistira na izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH”.

Grlić Radman rekao je ranije za Večernji list da Hrvatska podržava sve što se dogovore Hrvati u BiH i njihovi politički predstavnici, ali da mora pomoći ako je hrvatski narod ugrožen i ako su njihovi politički predstavnici preglasani.

– Ni jedan narod u BiH ne može imati više ili manje od drugih naroda. To je formula koju želimo vidjeti u praksi i zato je važna promjena Izbornog zakona – rekao je on.

FOTO: HRT/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: HRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Grlić Radman je naveo da je Željko Komšić uzurpirao poziciju koja pripada onome koga bira hrvatski narod, što je primjer kako ne treba biti.

– Ako je tročlano Predsjedništvo refleksija multietničke strukture BiH, onda to gospodin Komšić nije. I sad u Predsjedništvu BiH imamo predstavnika srpskog naroda i dva predstavnika bošnjačkog naroda. To nije u redu i želimo da se ta nepravda ispravi upravo promjenom Izbornog zakona, za što se glasno zalažemo i kao članica EU – rekao je Grlić Radman.