Svijet

IZ SZO UPOZORAVAJU “Djeca starija od 12 godina bi trebalo da nose maske”

Djeca starija od 12 godina bi trebalo da nose maske u svakoj prilici kada ih nose i odrasli.

IZ SZO UPOZORAVAJU “Djeca starija od 12 godina bi trebalo da nose maske”
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na primjer u gužvama, kao alat borbe protiv kovida-19, rekle su zdravstvene i agencije za prava djece UN u uputstvima koje su pripremile za vlasti.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i dječji fond UN (UNICEF) nisu preporučivali da djeca između šest i 11 godina nose maske, ali to bi trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola.

Međutim, postoje situacije kad maske mogu “značajno da smetaju procesu učenja i imaju negativan uticaj na važne školske aktivnosti”, rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali uputstva, prenosi portal Indeks.

Mlađu djecu ne bi trebalo terati da nose maske, pogotovo zato što ne mogu sama da ih stavljaju i skidaju na pravi način, prema uputstvima objavljenim u petak uveče.

Grupa stručnjaka je rekla da bi djeca do pet godina trebalo da budu pod stalnim nadzorom ako bi nosila maske.

– Djecu bi takođe trebalo poslušati u skladu s njihovom percepcijom i bilo kakvih problema po pitanju nošenja maske – rekli su.

Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos, prema uputstvima.

Prema informacijama prikupljenim širom svijeta, samo oko 1 do 7 odsto svih slučajeva kovida su djeca i mladi ispod 18 godina.

Suprotstavljena su istraživanja po pitanju toga da li nose zaražena djeca manje, više ili jednaku količinu virusa u poređenju s odraslima.