Sudbine

"Izađite hitno u školsko dvorište, imamo problem" Radetu je upao pedagog u kancelariju, nije mogao ni da zamisli razlog posjete (VIDEO)

Kada vas djeca vide kao heroja, a kolege kao čovjeka u punom smislu te riječi, onda vam posljednji dani na direktorskoj poziciji budu upravo onakvi kakvu su Radetu Barjaktaroviću, direktoru Osnovne škole "Đura Jakšić" u Pančevu.

Radete Barjaktarović sa đacima
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ono što su mu priredile kolege, ali i svi učenici ove škole za njega je bila “kruna direktorskog rada i najveća nagrada”.

Nakon što je zbog zdravstvenih problema više od pola godine bio na bolovanju, direktoru škole Radetu Barjaktareviću (62) kolektiv je zajedno sa učenicima škole priredio nevjerovatno iznenađenje za kraj dugogodišnjeg direktorskog mandata, sa željom da mu vraćanje na nastavne obaveze počnu na najljepši mogući način.

Kako je objasnio za Blic, posljednji dan školske godine bio je kao i svaki regularan dan, sa malo više posla, ali svakako nije se nadao da će se desiti išta spektakularano. Međutim jeste.

– S obzirom da je bio zadnji nastavni dan zbog prevremenog završetka nastavne godine imao sam puno posla. Bilo je puno razgovora sa kolegama, djecom i roditeljima vezano za zaključivanje ocjena. Međutim, negdje oko 13 časova ulazi pedagog škole koji mi kaže da hitno moramo na sportske terene u školskom dvorištu jer imamo problem koji ona ne može da riješi – kaže sagovornik.

Kada je izašao u dvorište imao je šta i da vidi. Igralište puno djece i kolega, koji su ga dočekali balonima, muzikom i tranparentima na kojima je pisalo “Najbolji direktor”. Djeca su od svog direktora tražili potpis, baš kao da se radi o nekom super heroju na koga se žele ugledati.

Pročitajte još

– Kad sam izašao imam šta da vidim. I djeca i nastavnici sa već spremnom scenografijom. Iskreno bio sam potpuno zatečen, ali nekako sam uspio da kontrolišem emocije, mada bilo je baš emotivno… Lijep je osjećaj, kruna mog direktorskog rada i najveća moguća nagrada, te iskrene dječje suze i suze kolega su nešto što neću zaboraviti nikada. Izdržao sam iznenađenje, a kasnije sam tek došao sebi – objasnio je on za Blic.

Da je i sam direktor posvećen svojoj školi, kolegama i učenicima govori činjenica da je svoje tadašnje dane na bolovanju posvetio školi, kolegama i učenicima.

– Od aprila do septembra prošle godine zbog srčanih problema bio sam na bolovanju ali sve vrijeme od kuće sam pratio i učestvovao u radu škole – rekao nam je on.

Ovako deca i mi iskazujemo poštovanje prema direktoru

Posted by Veroslava Čalić on Tuesday, June 6, 2023

Direktor Rade kaže da su se slična iznenađenja pravila i ranije, međutim nikada baš na ovakav način.

– Mi smo stalno pravili iznenađenja, u kojima sam učestvovao u pripremi. Međutim, ovako nešto nije bilo do sada, pogotovu što je taj dan baš bio poseban jer su i osmaci imali zadnji nastavni dan. Pratili smo kolege ranije u penziju ili prilikom slavlja jubileja priređivali smo im iznenađenje, ipak ovo je bilo baš nešto drugačije, jer su u njemu učestvovali i svi učenici škole – rekao je Rade.

Prema đacima se ophodio kao roditelj

Kao neko ko će kod djece ostati u sjećanju samo po dobrom, Rade je objasnio šta su za njega pravi i zdravi odnosi sa djecom.

– Ono što sam ja i moje kolege njegovali godinama bio je i ostaće roditeljski i porodični odnos prema njima. Trud da od njih napravimo ljude, da im ukažemo na prave vrijednosti, na kraju krajeva i da nije sve u ocjenama jer u školi ima još mnogo važnih stvari koje treba da nauče – objasnio je Rade.

Ovako se učenici OŠ,,Đura Jakšić "Pančevo,opraštaju od direktora Radeta B.kome je istekao mandat.

Posted by Veroslava Čalić on Tuesday, June 6, 2023

Za kraj, Bajraktarević, koji će u školi ostati još dvije godine kao nastavnik geografije, želio da skrene pažnju najprije najmlađima da budu dobri, vrijedni i da slušaju savjete kako roditelja tako i profesora.

– Okrenite se pravim vrijednostima. Slušajte šta vam savjetuju vaši roditelji, vaspitači i nastavnici. Ne dozvolite da postanete zavisnici tehnološkog razvoja. Okrenite se prirodi i čuvajte je. Slobodno vrijeme provodite u prirodi i na sportskim terenima. Stvarajte prijateljstva a ne rivalitet, širite ljubav a ne mržnju. Budite srećni i nasmejani – zaključio je Rade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije