Svijet

Izbjegavaju duge liste čekanja: Svaki peti građanin Hrvatske ide KOD LJEKARA PREKO VEZE

Gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske povlači veze kad koristi usluge u zdravstvenim ustanovama i tako pomaže razaranju sistema društvenog povjerenja, pokazalo je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Društvena istraživanja.

Izbjegavaju duge liste čekanja: Svaki peti građanin Hrvatske ide KOD LJEKARA PREKO VEZE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Autor ove analize Josip Fanić sa Instituta za javne finansije kaže da u pitanju nije potreba da se povlače veće, obrazac ponašanja.

Iako se polovina ispitanika pravdala da su razlog povlačenja veza duge liste čekanja, analiza pokazuje da iza tih zloupotreba najčešće ne leži stvarna potreba, kaže autor, prenijela je Hina.

Pročitajte još

Prema riječima Franića, dobar dio građana zapravo bez previše razmišljanja prihvata iskrivljene norme, stoga im je povlačenje veza u prvom redu stvar navike.

Dodaje i da su tome sklonije žene, a da kod osoba iz većih domaćinstava postoji izraženija tendencija ka instrumentalizaciji prijateljstava i poznanstava, dok se nezaposleni znatno rjeđe odlučuju na to.

Inače, rezultati ovog istraživanja zasnovani su na anketi sprovedenoj 2015. godine na uzorku od 2.000 građana, a pitanja su se odnosila na razdoblje od 12 mjeseci koje je prethodilo anketi, pojasnio je Franić.

Prihvati notifikacije