Politika

Izbori u BORS: Za novog predsjednika 3 kandidata

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik BORS, održaće se u septembru, a trenutno na tu funkciju „pucaju“ tri kandidata, saznaje Srpskainfo.

Skupština Boračke organizacije RS
FOTO: SRNA

Odlično obaviješteni izvori našeg portala otkrivaju da bi, osim aktuelnog predsjednika BORS, Radana Ostojića, na poziciju prvog čovjeka te organizacije trebalo da se kandiduju i predsjednik Boračke organizacije Gradiška, Milovan Gagić, te visoki funkcioner BO u Prnjavoru, Miro Šikarac.

Sagovornici Srpskainfo iz Predsjedništva BORS, koji su insistirali na anonimnosti, ističu da je aktuelni predsjednik Boračke organizacije Srpske, Radan Ostojić, najveći favorit da i poslije septembra ostane na čelu krovne organizacije boračke populacije u Republici Srpskoj.

Radan Ostojić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Unazad nekoliko mjeseci traju izbori u BORS koji bi trebalo da dovedu do imenovanja novog predsjednika republičke organizacije, kao i izbora nižih rukovodilaca u svim opštinskim i gradskim boračkim organizacijama. Kako sada stvari stoje, Radan Ostojić je najozbiljniji kandidat da i poslije septembra nastavi s vođenjem BORS – ističu izvori Srpskainfo.

Iako je, kako navode, još nepoznato ko bi sve mogao da se kandiduje za predsjednika BORS do septembra, ono što je poznato jeste to da će lider BO Gradiška Milovan Gagić, kako kažu, ponovo biti jedan od kandidat za predsjednika BORS, a to bi, najvjerovatnije, trebalo da bude i Miro Šikarac iz Prnjavora.

Pročitajte još

– Nije isključeno da do septembra svoju kandidaturu istakne i neko od čelnika boračkih organizacija iz Istočnog Sarajeva. Međutim, ukoliko se u ovih nekoliko mjeseci nešto drastično ne promijeni, Ostojić je najozbiljniji kandidat da ostane na toj funkciji – tvrde naši sagovornici.

Ono što već mjesecima postoji kao gorući problem boračke populacije u Srpskoj jeste poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja ratnih veterana, koji traže povećanje boračkog dodatka, konačno rješavanje zapošljavanja djece poginulih boraca, stambeno zbrinjavanje bivših pripadnika VRS…

Predsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“, Risto Jeftić, za Srpskainfo kaže da nije optimista da će se ispoštovati dogovor koji je rukovodstvo BORS postiglo s predsjednikom Srpske sredinom aprila ove godine.

– Septembar je sve bliže, a ne vidimo nikakve naznake da se bilo šta radi po tom pitanju, niti da u budžetu ima para za ispunjavanje boračkih zahtjeva – kaže Jeftić.

Problemi pod tepih

Kako je najavljeno, danas bi u Banjaluci trebalo da se održi sjednica Predsjedništva BORS na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se raspravlja o „aktuelnoj problematici iz oblasti boračko-invalidske zaštite i rada Boračke organizacije RS“.

– Glavna tema trebalo bi da bude predstojeće obilježavanje 30 godina rada BORS, a ostale goruće teme najvjerovatnije će biti gurnute u stranu za neku drugu priliku – tvrde izvori Srpskainfo iz vrha BORS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije