Svijet

IZBORNA KLACKALICA Ako 8 poslanika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine  

Osam manjinskih poslanika želi s liderom HDZ Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 poslanika SDSS je uslov Domovinskog pokreta.

Andrej Plenković slavi pobjedu HDZ na izborima
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa.

– Mi smo najprije imali sastanak svih predstavnika nacionalnih manjina, sedam koji smo ponovili mandate i jedan koji je novi, mi smo u skladu s dogovorom kojeg smo postigli. Prvo je da idemo zajedno, drugo da se držimo zajedno i da se ne dopušta da nas se cijepa na one koji su podobni i nepodobni, jer znamo što to znači, na kraju ćemo svi biti nepodobni. Treće, dogovorili smo da odemo na razgovor s našim partnerima s kojim smo osam godina činili Vladu – poručio je juče u svom nastupu na HRT predsjednik SDSS  Milorad Pupovac.

Pročitajte još

U ovoj izjavi je ključno da postoji dogovor osam manjinskih poslanika o držanju zajedno. Iako su prvo razgovarali s HDZ i spremni su podržati, kao i dosad, novu Vladu predvođenu Andrejom Plenkovićem, HDZ je zajedništvo manjinskih poslanika problem za sastavljanje većine i vlade s Domovinskim pokretom.

HDZ i partneri su osvojili 61 mandat, a s manjinskim poslanicima imaju 69 ruku u Saboru, pa im nedostaje još sedam do većine.

Jedina opcija je Domovinski pokret koji ima 13 poslanika (bez Mislava Kolakušića koji odbija koaliciju bili s HDZ, bilo sa SDP). A prvi i temeljni uslov Domovinskog pokreta je micanje SDSS iz buduće većine i Vlade.

HDZ i Domovinski pokret imaju zajedno 74 mandata, pa im nedostaju dvije ruke. To se planiralo “popuniti” s preostalih pet ili barem dva manjinska poslanika. Ali ako se oni budu držali zajedno i odbiju koaliciju bez SDSS, HDZ je u problemu i ne može do većine jer su svi ostali odbili koaliciju s njima. Čak i da Dario Zurovec iz Fokusa ne posluša uputstva svoje stranke da ne ide s HDZ, opet nedostaje jedan poslanik.

Pročitajte još

Domovinski pokret je svojim biračima obećao još jedan uslov koji se tiče manjina, a mogao bi biti nepremostiva prepreka za koaliciju s manjinskim predstavnicima. Domovinski pokret bi ukinuo pozitivnu diskriminaciju po kojoj se predstavnici manjina biraju na posebnim listama u posebnoj izbornoj jedinici i tako im je zajamčen ulazak u Sabor. Domovinski pokret je u programu obećao da će to ukinuti i da će se birati na opštim izborima, što znači da mnogi, a možda i svi sadašnji poslanici manjina ne bi ni vidjeli Sabor.

Sada bi ti isti manjinski poslanici trebali podržati stranku koja bi im ukinula saborska mjesta. Na to je očito ciljao i Pupovac u svojoj daljnjoj izjavi.

“Nije dobro”

– Mi imamo neku vrstu pravila, neku vrstu vrijednosti, imamo razumijevanje što bi bilo dobro za društvo, politiku, zemlju, za pripadnike nacionalnih manjina. Ne možete voditi antimanjinsku politiku i istovremeno misliti da je to dobro za Hrvatsku. Nije dobro. Ne možete isključivati a priori pripadnike manjina, bilo sad srpsku, a na kraju dana i sve ostale i diskreditovati njihove mandate. To je nešto što je nesvojstveno ozbiljnoj demokratiji – rekao je Pupovac.

Ali ni tu nije kraj problema HDZ ako bi sastavljali Vladu s Domovinskim pokretom, a bez predstavnika manjina. HSLS je osvojio dva mandata u Saboru, a njihov predsjednik Dario Hrebak je dosad bio pouzdani partner Plenkovića. Međutim, u intervjuu za Večernji list prilično jasno je naglasio da se oni zalažu za novu vladu u kojoj bi bili i manjinski zastupnici. Rekao je da je to važno kako ne bi “nazadne ideje” prošle u Saboru, te da HSLS neće pristati na ništa što bi umanjilo sadašnji nivo postojeće zaštite manjinskih i ljudskih prava.

Dakle, ideje poput ukidanja biranja poslanika na posebnim listama i izbacivanje manjina iz vlade nisu prihvatljive HSLS koji ima dva saborska poslanika.

Domovinski pokret nije dobio bezgranično povjerenje građana na izborima. Dobio je dovoljno da može da učestvuje u radu većine, ali ne i dovoljno da može ideološki mijenjati društvo – poručio je Hrebak u razgovoru za Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu