Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE PUĐDEMONA Širom Katalonije protesti protiv presuda separatistima (FOTO, VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Širom Katalonije počela su masovna okupljanja demonstranata poslije presude Vrhovnog suda kojom je devetoro katalonskih lidera osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Demonstranti su u međuvremenu blokirali aerodrom, metro stanice i auto-put do Barselone.

Vrhovni sud Španije objavio je danas i evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdemona, nakon što je izrekao zatvorske kazne grupi od devet lidera ovog regiona.

Puđdemon je bio na čelu administracije Katalonije tokom neuspješnog pokušaja proglašavanja nezavisnosti 2017. godine. On sada živi u dobrovoljnom egzilu u Belgiji.

Sud u Španiji je u julu 2018. godine povukao nalog za hapšenje Puđdemona nakon što je NJemačka odbila da ga izruči.

Stanovnici autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španije počeli su da se spontano okupljaju na trgovima, u pojedinim dijelovima Barselone je prekinut saobraćaj, a studenti su napustili predavanja.

– Sloboda, sloboda – uzvikuju demonstranti i u ostalim gradovima noseći katalonske zastave i transparente na kojima piše “Sloboda političkim zatvorenicima”, prenosi Hina.

Pobornici nezavisnosti su ranije najavili masovne proteste i opšti štrajk.

Foto: Tanjug/AP

Iako su dosadašnje demonstracije bile nenasilne, u tu pokrajinu sa 7,5 miliona stanovnika, prošle nedjelje su poslate dodatne policijske snage. Postavljene su metalne barijere ispred parlamenta u Barseloni kako bi se sprečilo njegovo zauzimanje, a isto je urađeno i ispred ostalih institucija.

Španski premijer Pedro Sančes najavio je obraćanje tokom dana, kao i predsjednik katalonske vlade Kim Tora.

Vrhovni sud je osudio devetoro katalonskih lidera na zatvorske kazne, te još troje na zabranu obavljanja javnih funkcija.

Osuđeni su zbog ustanka i korišćenja javnog novca za organizovanje zabranjenog referenduma, ali je odbačena optužnica za pobunu, koja je implicirala nasilje, a na kojoj je insistiralo državno tužilaštvo.

Devetoro od dvanaest osuđenih bilo je u pritvoru skoro dvije godine.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama, dok centralna vlada u Madridu upravlja spoljnom, obrambenom i fiskalnom politikom.

(Tanjug, Srna)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO