Svijet

IZDATO UPOZORENJE STANOVNIŠTVU Proradio vulkan na Havajima, ostrvo zatim pogodio i zemljotres (VIDEO)

Vulkan Kilauea na havajskom Velikom ostrvu ponovo je proradio juče u večernjim satima ,a erupciju je pratio zemljotres, potvrdio je Američki geološki zavod (USGS).

IZDATO UPOZORENJE STANOVNIŠTVU Proradio vulkan na Havajima, ostrvo zatim pogodio i zemljotres (VIDEO)
FOTO: JEFFREY ARGUEDAS/EPA

Zemljotres jačine. 4,4 stepena Rihterove skale, pogodio je ostrvo oko sat vremena nakon što je vulkan počeo da eruptira, a USGS je naveo da je primio više od 500 izvještaja od ljudi koji su osjetili zemljotres, ali da se ne očekuje značajna šteta na zgradama ili objektima, prenosi AP.

Erupcija je počela kasno u nedjelju u okviru kratera Halema'uma'u. Vulkan se nalazi u okviru Nacionalnog parka Havajski vulkani.

Nacionalna meteorološka služba u Honoluluu izdala je upozorenje stanovnicima na pad pepela iz vulkana pošto prekomerna izloženost pepelu nadražuje oči i respiratorne organe.

Neprestanim erupcijama vulkana Kilauea od 1983, Havaji menjaju svoj izgled. Erupcijom u 2018.godini Kilauea je zatrpao preko 700 kuća i prekrio prašinom čak i puteve na udaljenom istočnom kraju ostrva, pošto je izbacio lave u količini dovoljnoj da se napuni 320.000 olimpijskih bazena, izračunali su tada američki stručnjaci, navodi agencija.