Politika

IZETBEGOVIĆ O SINOĆNJOJ SJEDNICI “Dodik agresivno i drsko pokušao da razgovara sa svjetskim diplomatama”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je danas da je jučerašnja online sjednica Sabjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija bila važna za BiH.

IZETBEGOVIĆ O SINOĆNJOJ SJEDNICI “Dodik agresivno i drsko pokušao da razgovara sa svjetskim diplomatama”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je dodao da su na sjednici neki pokazali svoje istinske stavove, ali su onda reterirali.

Sjednicu je organizirao ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja koji u ovom trenutku i predvodi Savjet bezbjednosti, a prisustvovali su joj lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik, dok je Izetbegović odbio učešće upozorivši na činjenicu da je na nju trebalo biti pozvano Predsjedništvo BiH, prenosi Klix.

– Sinoć smo mogli čuti Čovića koji je kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim. Dodik koji je bio vrlo agresivan i drzak te koji je pokušao u svom stilu da razgovara i sa svjetskim diplomatama na kraju je rekao da je spreman otići s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i skinuti ploču na kojoj je ime ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama – podsjetio je Izetbegović.

Ipak, kaže Izetbegović, Dodik je potpuno drugačije završio nego što je počeo, naglašavajući da je bila dobra odluka da on tom sastanku ne prisustvuje u formu koji razbija i dezavuira institucije BiH.

– Trebalo je da pozovu tri člana Predsjedništva BiH koji predstavljaju ovu državu ili Dom naroda PS BiH, a ne neki asimetrični, iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu, pa sada i Rusi pokušavaju to pratiti. Svi su juče dobili dobru i korisnu lekciju – stava je Izetbegović.

Da je Izetbegović prisustvovao tom sastanku, na neki način prihvatio bi se princip da se bira kao sa švedskog stola “nećemo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića kako je urađeno u Zagrebu i Beogradu, odnosno biraćemo malo iz Predsjedništva, malo iz Doma naroda”.

– Time se sve svelo na tri konstitutivna naroda. Da sam prisustvovao tome to bi onda bila prepirka predstavnika konstitutivnih naroda. Ovako je Incko, čija je pozicija drugačija i kojeg je Dodik ružno napao, predstavljao stanje u BiH i to je puno bolje nego da to radi bošnjački predstavnik – istakao je Izetbegović.

On naglašava da je u pismu koje je poslao Savjetu bezbjednosti UN ukazao na pokušaj da se razbijaju i na asimetričan način tretiraju institucije BiH, jasno objasnivši da u tome ne želi učestvovati, a potom je Savjet bezbjednosti koncizno i obavijestio o tome šta se događa u BiH.

Pročitajte još

– To su blokade, negiranje genocida, suprotstavljanje odlukama sudova o počinjenim ratnim zločinima, nagrađivanje zločinaca. Mnogi u Savjetu bezbjednosti UN ne znaju i vjerovatno nisu mogli ni vjerovati da je u BiH odlikovan zločinac Radovan Karadžić. Na to treba ukazati. Čuli su oni i moj stav koji su mogli pročitati, a potom su čuli i Incka i mislim da je mnogo bolje da on bude advokat BiH nego da to radim ja – rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Na pitanje da li će Dodik ispuniti obećano o skidanju ploče Radovanu Karadžići, Izetbegović kaže da je Dodik pragmatičan čovjek koji igra bezobrazno i drsko koliko može i kad to ne prođe on se promijeni.

– Dodik je za 180 stepeni promijenio politiku u zadnjih 15-ak godina. Od nekoga ko je govorio da je najveće zlo koje je pogodilo Republiku Srpsku i srpski narod Radovan Karadžić do onoga ko mu je tu ploču postavio i dodijelio odlikovanje – podsjetio je.

Smatra da je obećanjem o skidanju ploče Dodik možda pokušao smanjiti pritisak, a da nastavi s istim politikama, no Izetbegović smatra da će Dodik postepeno biti poražen odnosno da će politika koju proklamira biti poražena jer ona nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, srpskom narodu, ali i BiH u cjelini.

– To jeste politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i moraće se u jednom trenutku zaustaviti – zaključio je Izetbegović.