Društvo

Izgovorite ovu molitvu za spasenje: SPC i njeni vjernici danas obilježavaju Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sveti mučenik Leontije bio je vojvoda rimski u finikijskom gradu Tripolisu, u vrijeme cara Vespazijana. Rodom iz Jelade, “krupan uzrastom, snažan, krepak i hrabar u bitkama”. Carski namjesnik Adrijan posla jedan odred vojske, da uhvate Leontija, jer ovaj Adrijan biješe jarosni protivnik i gonitelj hrišćana.

Starješina toga odreda, Ipatije, razboli se usput od ljute treskavice, zbog čega odred moraše da uspori svoj hod.

Pročitajte još

Jedne noći javi se anđeo Božji Ipatiju i reče mu: “Ako hoćeš zdrav da budeš, uzvikni triput poput nebesa sa svima tvojim vojnicima: Bože Leontijev, pomozi mi!” Svoje viđenje saopšti Ipatije drugovima svojim, i svi jednoglasno uzviknuše kako anđeo posavjetova, i Ipatije najedanput ozdravi.

Ovo čudo zadivi sve, a naročito nekoga Teodula. Tada Ipatije i Teodul pođu naprijed, pruje ostalih vojnika, da nađu vojvodu Leontija. Leontije ih primi lijepo i ugosti. A kada im izloži svoju vjeru u Hrista, njihova se srca razgoreše ljubavlju ka Hristu, i u tome času oblak spusti se na Ipatija i Teodula, i iz oblaka pade rosa na njih.

To sam Duh Božji krštavaše ove obraćene duše, a sveti Leontije u tom času izgovori riječi: “U ime Presvete Trojice, Oca i Sina i Svetoga Duha”.

Opaki Adrijan saznavši da su i Ipatije i Teodul postali hrišćani, naredi da ih bez poštede biju, a potom da im glave sjekirom odsijeku. Tako skončaše ova dva duhovna čeda Leontijeva. Tada Adrijan naloži ljuta istjazanja na Leontija, no Leontije osta nepokolebljiv u vjeri svojoj svetoj. Cijelo mu telo ranama pokriše, no on se prilježno Bogu molio, da ga ne ostavi, piše Kurir.

Ovu molitvu danas izgovaramo:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu