Politika

"Izgubili su živce" Dodik se obrušio na Ustavni sud BiH i zaprijetio zatvorom svakom ko bude poštovao njegove odluke

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se Srpska bori za ostvarivanje svog ustavnog položaja i protiv degradacije u odlučivanju, ranije visokog predstavnika, a sada Ustavnog suda BiH.

"Izgubili su živce" Dodik se obrušio na Ustavni sud BiH i zaprijetio zatvorom svakom ko bude poštovao njegove odluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine poručio da je Ustavni sud BiH izgubio živce, da je pokazao da je navijački, inkvizicijski sud.

– On je prekršio Ustav, stvorio novu ustavnu praksu, na šta nema pravo. On se sa strancima dogovorio da će prihvatiti sve i jednu odluku visokog predstavnika i time su omogućili da on donese 432 zakona, da vršlja po BiH. To su Zakon o Sudu BiH, Zakon o Tužilaštvu BiH, Zakon o javnom RTV servisu i sve ono na šta pravo nije imala BiH. Sve koristeći političku silu zemalja koje su se okupile iza toga. Ustavni sud se potpuno delegitimisao i doveo se u praksu da pokušava da sada reguliše i suštinske odnose u BiH, da prebaci odgovornost za regulisanje imovine – rekao je Dodik.

Pročitajte još

On je rekao da su dvojica Srba bili u Ustavnom sudu BiH, ali da su bili suštinski isključeni iz sistema odlučivanja putem Pravila Ustavnog suda, kojima je promovisana centralistička politika bošnjačke elite i stranaca.

– Suština Dejtona je decentralizacija. Odluka koju su donijeli prije nekoliko dana je ključni dokaz njihovih namjera, a to je da većinom od tri stranca i dva člana Bošnjaka donose odluke. Jedan od njih je Mirsad Ćeman, koji je u ratu mijenjao Aliju Izetbegovića, sa Seadom Palavrić koja je sa mjesta potpredsjednika SDA otišla u Ustavni sud BiH. Oni donose odluke 5:4. To je bila odluka za tzv. ustavni osnov za Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH u kome piše da bi „moglo biti koristi“. Zato danas radimo jedan ozbiljan posao, naravno ima pravnika koji različito tumače – izjavio je Dodik.

On je najavio da bi sljedeći korak mogao da bude mjera o zabrani djelovanja SIPA, Suda i Tužilaštva BiH u Srpskoj, jer oni i dalje ne postoje u Ustavu BiH.

– Srpska ima mehanizam. Volim kada i drugi znaju kako ćemo reagovati. Dakle, sud u Trebinju ili u (Istočnom) Sarajevu će odlučivati da vrate odluku Ustavnom sudu BiH. Ako neko ne vrati, istog trenutka ćemo ukinuti taj sud i ukinuti mu budžet. Donijeće se izmjena Krivičnog zakonika RS u kome će se predvidjeti kazna od godinu dana ko ne primjeni ovaj zakon RS. Ovo nije trajno. Naš uslov je donesimo zakon o Ustavnom sudu BiH, izabraćemo naše sudije i hoćemo da se osjećamo sigurnu. Kakav je sud u koga ovaj zakon nema povjerenja – zapitao je Dodik.

Imovina

Dodik tvrdi da je sva imovina u RS uknjižena na RS, iako je navodno ukinut zakon o nepokretnoj imovini u RS. Kaže da nije uknjižena samo ona oko koje se vode sudski sporovi sa drugim nivoima vlasti.

– Vjerujem da niko iz Srpske, bio vlast ili opozicija, neće dozvoliti da se na nivou BiH stavi tačka dnevnog reda po pitanju imovine. Otimanje imovine Srpskoj značilo bi zatvaranje radnje koja se zove Republika Srpska. Moramo da sjednemo i da pričamo tome. Prvi korak je zakon o Ustavnom sudu BiH. Ako krenu sa rigidnom primjenom instituta kao što su SIPA, Sud i Tužilaštvo BiH, mi ćemo odbaciti i te institute. Vratimo se na Dejtonski sporazum. Ne može Ustavni sud mijenjati ustavni poredak. To mogu samo strane u BiH, a to su RS i FBiH – nagovijestio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije