Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZGUBLJENI ČASOVI BIĆE NADOKNAĐENI Grijanje u posljednji čas u školama u Prnjavoru

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Poslije nekoliko dana bez grijanja u prnjavorskim srednjim, te Osnovnoj školi „Branko Ćopić“, zbog čega su časovi bili skraćeni a u Gimnaziji privremeno otkazani, u utorak je stanje normalizovano.

To je za Srpskainfo potvrdila Ljubinka Stanić, direktorka Gimnazije u Prnjavoru, navodeći da je u ponedjeljak instalisan i u rad pušten jedan od dva kotla, neophodna za zagrijavanje Centra srednjih škola „Ivo Andrić“ i Osnovne škole „Branko Ćopić“.

– Ove škole koriste zajedničku kotlovnicu. Puštanjem u rad jednog kotla uz pogodno vrijeme odnosno porast spoljnje temperature, od utorka je u svim školama nastava redovna. Izgubljeni časovi biće nadoknađeni, što neće ugroziti plan rada – kazala nam je Stanićeva.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Ljubinka Stanić

Optimista je i prnjavorski načelnik Darko Tomaš koji je za Srpskainfo rekao da će problem grijanja u školama biti u potpunosti riješen do kraja ove sedmice.

– Sve je dogovoreno i vjerujem da će do petka biti instalisan i drugi kotao. Time će škole imati dovoljno energije za grijanje ove zime – rekao je Tomaš.

Problem je nastao kada je u junu ustanovljeno da dosadašnji kotlovi, postavljeni 2012. godine, više nisu u funkciji. U rješavanje tog problema uključila se Opština.

– Nama je u junu javljeno da kotlovnica nije ispravna. Istrajaćemo na analizi zašto kotlovi koji su stari pet godina više ne funkcionišu, zašto moraju da se mijenjaju. Mi smo se uključili da pomognemo, jer nijedna školska ustanova koja trpi posljedice nema novac za ovu namjenu, za nabavku novih kotlova – kazao je Tomaš.

Naglašava da je lokalna uprava odmah reagovala, obezbijedila novac i krenula u proces zamjene kotlova centralnog grijanja. To, pored ostalog, podrazumijeva projektnu dokumentaciju, tender i izbor izvođača radova. Rok je do petka, 8. novembra.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– Do kraja ove sedmice izvođač radova, prema ugovoru, mora da završi sve poslove i kompletan sistem grijanja stavi u funkciju. Procedure javne nabavke, nisu dozvolile da se taj posao ranije okonča. Ne smatram da je u ove tri škole ugrožen proces nastave, jer će izgubljeni časovi biti nadoknađeni. Opština je u rekordnom roku obezbijedila novac za kotlove, provela procedure koje zakonski nije bilo moguće okončati u kraćem periodu – pojasnio je Tomaš.

Opština Prnjavor je za nabavku novih kotlova obezbijedila 63.000 KM. Kvar u kotlovnicama, te izostanak grijanja u tri prnjavorske škole, desetak dana bila je glavna tema u ovom gradu. Mještani, a posebno roditelji učenika, i dalje insistiraju na pitanju odgovornosti, jer smatraju da se nije smjelo dočekati posljednji čas za zamjenu kotlova a proces nastave dovesti u pitanje.

– Svi smo zatečeni ovom situacijom. Neshvatljivo je da je problem aktuelizovan, a svi dovedeni u nezahvalnu poziciju, pred svršen čin kada je temperatura počela da pada. Grijanje je odavno moralo biti u funkciji, a ne sada da se panično traži rješenje. Na sreću, sunce je ugrijalo, vrijeme ojužilo, pa je to djelimično pomoglo našim školama i učenicima a majstorima pružilo novu šansu da nadoknade propušteno – smatraju naši sagovornici, roditelji prnjavorskih osnovaca i srednjoškolaca.

Osnovci najuporniji

Učenici i nastavnici Osnovne škole „Branko Ćopić“, uprkos hladnoći, nisu prekidali nastavu koristeći električne grijalice, uglavnom u učionicama nižih razreda. Na tome nisu istrajali srednjoškolci. U Centru srednjih škola “Ivo Andrić” časovi su bili skraćeni na 30 minuta a u Gimnaziji, osim skraćenih časova, nastava je bila otkazana na jedan dan. Ipak, najvažnije je, kažu učenici, da je nastava redovna i da više neće pratiti nastavu u hladnim ili slabo zagrijanim učionicama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO