Kultura

IZGUBLJENI NASTUP DEJVIDA BOUVIJA Otkriven snimak prvog koncerta Zigi Stardusta (VIDEO)

Nastup Dejvida Bouvija i izvođenje pjesme “Starman” u emisiji “Top of the Pops” 1972. važi za prekretnicu u istoriji muzike.

IZGUBLJENI NASTUP DEJVIDA BOUVIJA Otkriven snimak prvog koncerta Zigi Stardusta (VIDEO)
FOTO: TANJUG/AP

Čuveni muzičar se pojavio na bini obučen u kombinezon zmijskog dezena, prebacio je ruku preko ramena gitariste Mika Ronsona, šokirajući gledaoce i započevši eru glamura i androginije.

Ali malo ljudi pamti da je Bouvi zapravo debitovao u ulozi alter ega Zigija Stradasta na ITV-u mjesec dana ranije-piše BBC na srpskom.

Dugo se smatralo da je nastup izbrisan, ali je snimak nedavno pronađen i mogao bi da se pojavi u novom BBC dokumentarcu. Snimak je napravio fan, običnom ručnom kamerom vremenom je propao i sad mora polako da se restaurira u nadi da može da se iskoristi.

– Za fanove to je nešto poput Svetog grala kaže za Redio Tajms Fransis Vateli, producent i reditelj dokumentarca “Dejvid Bouvi: Pronalaženje slave”. Traka bi se raspala da smo je pustili, pa mora vrlo pažljivo da se restaurira. Izbiće prava ludnica ako to uspijemo – rekao je režiser.

Proces restauracije je još uvijek u toku i trajaće skoro do pojavljivanja dokumentarca – što se očekuje sljedećeg mjeseca na BBC 2 kanalu.

– Snimak je tek nedavno otkriven. Nadamo se da će biti spreman na vrijeme da bude ubačen u film – rekla je portparolka BBC-ja.

“Izgubljen” Bouvijev nastup prikazivan je u emisiji ITV-a Lift Off With Ayshea, rivalu emisije “Top of the Pops”, koja je emitovana od 1969. do 1974.

Gotovo svi snimci su slučajno obrisani kada je Granada TV poslala trake na digitalizaciju. Prema riječima voditeljke Ajše Brout, duplikati snimaka bili su obilježeni znakom “iks”, što je značilo da mogu da budu obrisani, ali tehničar iz nekog razloga nije razumio i bacio je originale.

– Obrisao je godine mog života i nastupe, kao i nastupe svih ostalih – rekla je ona za magazin Record Collector.

Film “Dejvid Bouvi: Pronalaženje slave” je posljednji u trilogiji Fransisa Vatelija o pop zvijezdi. Devedesetominutni program obećava da će imati i do sada neobjavljene zvuke i arhivske snimke – uključujući i audiciju BBC-a iz 1965. godine sa Bouvijem i njegovim bendom.

BBC žiri je odbacio Bouvija i grupu iz selekcije talenata nakon ovog nastupa. Grupa talenata je bila odgovorna za provjeru da li sve što se pušta na BBC radiju ispunjava standarde kvaliteta.

– Sve to je stvorilo Zigija. To pokazuje kako je Bouvi sve neuspjehe prihvatio i iz njih naučio – rekao je Vateli.

Bouvi je preminuo u januaru 2016. godine, sa 69. godina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu