Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZLETIŠTE SUTURLIJA Divno mjesto za odmor, a tako blizu grada

Banjaluka
Autor:

Foto: privatna rhiva

Suturlija bi uskoro mogla biti obogaćena novim sadržajima u cilju dovođenja što većeg broja posjetilaca.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i nosilac inicijative „park prirode Suturlija“ obišao je danas tu prirodnu oazu zajedno sa  Veliborom Stanićem direktorom Šumskog gazdinstva Banjaluka i dekanom Šumarskog fakulteta Vojislavom Dukićem gdje su razgovarali o daljoj saradnji kako bi unaprijedili ponudu ovog prirodnog bisera.

– Želimo da napravimo što ljepši ambijent i omogućimo svim posjetiocima lakši pristup ovom izletištu. S tim ciljem, razgovarao sam sa predstavnicima Šumskog gazdinstva da se pokuša doći i do drugih alternativnih pravaca koji bi vodili ka Suturliji iz pravca Pobrđa ili Kočićevog vijenca. Razgovarali smo i o postavljanju drvenih klupa pored staza ali i drvenih mostića preko Suturlije kako bi što bolje povezali obale rijeke. Razmatramo sve mogućnosti kako bi ovu prirodnu oazu učinili još pristupačnijom za izlete, rekreaciju, turizam, piknik ali i određene nastavne aktivnosti – pojasnio je Talić.

Ističe da uz dobru saradnju i razgovor sa zainteresovanim sugrađanima, udruženjima i institucijama, park prirode Suturlija u narednom periodu može da postane jedna od omiljenih lokacija za sve posjetioce u gradu.

Velibor Stanić, direktor šumskog gazdinstva rado se odazvao inicijativi „park prirode Suturlija“.

– Šumsko gazdinstvo Banjaluka iskoristiće sve resurse koje ima da se ovaj projekat podrži i da ovo postane jedno stvarno divno mjesto za odmor jer je tako blizu centra grada a da naši ljudi mogu da izađu i uživaju u ovako netaknutoj prirodi – rekao je Stanić.

Osim turističko rekreativnog potencijala, park prirode Suturlija ima i bogat biljni i životinjski svijet,  dodaje dekan Šumarskog fakulteta Vojislav Dukić te ističe da fakultet u potpunosti podržava aktivnosti za područje Suturlije.

– Mi iz godine u godinu postajemo sve više svesni značaja potencijala šume kao što su zaštitne i socijalne funkcije. Konkretno kada je u pitanju ovo područje istakao bih značaj rekreativne funkcije – ističe Dukić.

“Penjalište Sutrulija” je jedan od novih projekata u cilju razvijanja  turističko-sportsko rekreativne ponude grada Banjaluka. Podsjećamo, nedavno je u rijeku Suturliju pušteno preko 1.200 mlađi potočne pastrmke.

Obala rijeke je pokošena i očišćena kako bi se taj prostor učinio pristupačnijim i bezbjednijim za sve posjetioce. To je samo jedna od aktivnosti koja se provodi na ovoj lokaciji u sklopu promocije Suturlije kao lokacije za turističko-sportsko-rekreativne aktivnosti a od iduće godine Suturlija će biti uvrštena u program redovnog održavanja kako bi svi posjetioci mogli pronaći mjesto za sebe tokom ljetnih vrućina i godišnjih odmora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO