Kultura

IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU “UDAS” Afirmacija mladih umjetnika kroz ”Jesen grafike 2019”

Završna izložba u okviru kulturne manifestacije ”Jesen grafike 2019” biće otvorena sutra u 19 časova u Kulturnom centru “Udas”.

IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU “UDAS” Afirmacija mladih umjetnika kroz ”Jesen grafike 2019”
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Riječ je o petoj i ujedno posljednjoj izložbi grafika u okviru koje će se predstaviti Maja Tomić, Aleksandar Škavić i Dimitrije Stanković pod nazivom ”Figurativna intuicija noći”.

U sklopu ove kulturne manifestacije priliku da se predstave dobili su mladi umjetnici.

Slučajno nam se ukazala prilika da izlažemo u “Udasu” u sklopu manifestacije “Jesen grafike”, pa smo svakako prihvatili. Radi se o presjeku radova nastalih u protekle tri godine u raznim grafičkim tehnikama (bakropis, linorez, kolografija) na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Sama izložba predstavlja jedan snažani likovni izraz i duhovnu slobodu – objasnio je Dimitrije Stanković.

Dimitrije Stanković (24) završio srednju Tehnološku školu smjer Grafički tehničar u Banjaluci, a 2017. god upisuje Akademiju umjetnosti u Banjaluci, odsjek likovne umjetnosti. Student je treće godine na smjeru grafika u klasi profesora Zorana Banovića.

– Svakako da nam ova prilika znači puno, još kada uzmemo u obzir da u Banjaluci ljudi nisu toliko upoznati sa klasičnom grafikom , a i umjetnička scena nije na zavidnom nivou. Stoga je “Udas” idealno mjesto za promociju mladih likovnih stvaralaca i grafike kao klasičnog medija uopšte – objasnio je ovaj mladi umjetnik.

Kako kaže, do sada je izlagao samo u sklopu kolektivnih izložbi.

– Skoro sam postavio izložbu u Narodnoj skupštini, ali za mene dosta značajnija izložba se odigrala ove godine u avgustu mjesecu, u sklopu “Banjalučke ljetne scene” gde je nas desetak kolega izlagalo u slobodnom alteranativnom prostoru – dodaje.

Kulturna manifestacija ”Jesen grafike 2019” realizuje se od oktobra do decembra tekuće godine i u okviru iste predstavili su se grafičari koje je odabrao Umjetnički savjet Kulturnog centra “Udas” na osnovu raspisanog javnog konkursa. U okviru navedene manifestacije predstavljeno je ukupno pet izložbi grafičkih crteža umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Da predstavimo svoj rad publici možemo kada god poželimo, samo je pitanje koju publiku biramo. Izaći na ulice, izložiti u kafe lokalima, u svom stanu, ili jednsotavno objavljivanjem radova na društvenim mrežama, neosporivo su jedan vid izlaganja, ali ako ciljamo na kuturne institucije kao što su muzeji i galerije, pitanje je koliko su sustretljivi nama mladima, bez da nas zastupa Akademija umjetnosti. Smatram da afirmacijom mladih umjetnika (studenata) možemo postići veliki odjek u široj javnosti – rekla je Maja Tomić (23) koja takođe izlaže.

Ona je studentkinja četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci smjeru grafika, u klasi profesora Milana Krajnovića.

Pored ovih mladih umjetnika svoje radove će izložiti i Aleksandar Škavić (21) iz Banjaluke. On je trenutno student treće godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek Likovne umjetnosti, na smjeru Grafika u klasi profesora Zorana Banovića.

Izložba će biti otvorena do 25. decembra 2019. godine i ista će biti dostupna za posjetioce radnim danom i subotom od 9 do 15 časova.

Mladi su preokupirani internetom

-Mislim da mladi ovdje nemaju nikakvu potrebu za likovnim izrazom, samim tim i scena je slaba i nema ko da traži priliku ni za šta, jer su valjda preokupirani internetom i “sajber” svijetom uopšte. Mladima danas nije ni stalo do umjetnosti jer je lakše i jednostavnije provoditi se i biti bezbrižan. Moje mišljenje je da mladi trebaju dosta da se aktiviraju i ujedine i da formiraju Alternativnu scenu u Banjaluci , jer poimanje umjetnosti i filozofije i ljudski duh su davno napustili ovaj grad – riječi su Dimitrija Stankovića.