Kultura

IZLOŽENI REKVIZITI IZ SERIJE "NEMANJIĆI" Trebinjci mogu da osjete posebno važnu epohu

U trebinjskom Kulturnom centru otvorena je izložba umjetničkih i zanatskih radova namjenski napravljenih za potrebe snimanja serije „Nemanjići, rađanje kraljevine“.

IZLOŽENI REKVIZITI IZ SERIJE "NEMANJIĆI" Trebinjci mogu da osjete posebno važnu epohu
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Postavku autora Petra Đinovića, direktora Galerije RTS, čine orginalni kostimi, naoružanje, zastave, dijelovi namještaja i različiti predmeti koji su izrađeni kao rekviziti za snimanje prvog serijala o srednjovjekovnoj srpskoj dinastiji.

Kostimi za glumce rađenu su po uzoru na oblačenje ljudi prikazanih na srednjovjekovnim freskama ili ikonama. Posebno je zanimljiv način kao su izrađivani mačevi, majstor ovog oružja pridržavao se zapisa iz crkvenih knjiga koji opisuju kako se to nekada radilo, čak je napravio kovačnicu po uzoru na tadašnje – rekao je Đinović.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić, koja je navela da Trebinjci na ovaj način imaju priliku da osjete, dodirnu i udahnu jednu posebno važnu epohu.

Dio serije “Nemanjići” sniman je na području Trebinja i Hercegovine, a postavku orginalnih rekvizita Trebinjci mogu da pogledaju do kraja februara.