Društvo

“Izloženi smo ataku zbog smrti majke i sina“ Centar za socijalni rad se oglasio o tragediji u Banjaluci

Posljednjih dana smo izloženi svojevrsnom ataku na našu ustanovu putem društvenih mreža i putem medija, a povodom smrti majke i sina koji su preminuli u banjalučkom naselju Rosulje.

kuća majka i sin nađeni mrtvi
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Saopštili su to iz Centra za socijalni rad Banjaluka, poručujući kako nisu tačne informacije da je ta ustanova ovoj majci i sinu uskratila prava iz socijalne zaštite.

Riječ je o Slavici I. i njenom sinu Željku B. čija su tijela više od deset dana ležala u kući, prije nego što se saznalo za njihovu smrt.

Komšije su ispričale da je ova majka bila teško bolesna i da se jedva kretala, dok je njen sin imao smetnje u razvoju, i nije mnogo izlazio iz kuće. Obdukcija je potvrdila da su oboje umrli prirodnom smrću.

– Ž.B. je bio korisnik prava iz socijalne zaštite, ali ne kao „dijete sa posebnim potrebama“, kako se spekulisalo u medijima, već kao odraslo lice starosti gotovo pedeset godina, što znači, da isti nikada nije kategorisan kao „dijete sa posebnim potrebama“ – navode iz Centra za socijalni rad na početku svog saopštenja.

Pročitajte još

Netačan je, kažu, i navod da Željku nije obezbijeđeno neko od prava iz socijalne zaštite ili da mu je ranije priznato pravo ukinuto.

– Dakle, imenovanom su navedena prava priznata 2017. godine i po osnovu istih, sredstva su isplaćivana na mjesečnom nivou, sve do smrti. S toga se ne može govoriti da je došlo do uskraćivanja prava iz oblasti socijalne zaštite. Od strane preminulih nikada nije uložena žalba na rad ove ustanove. Majka imenovanog bila je korisnik starosne penzije, koju je stekla radeći u jednoj uglednoj banjalučkoj firmi- kažu iz CSRBL.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТПоследњих дана смо изложени својеврсном атаку на нашу установу путем друштвених мрежа и путем…

Posted by JU Centar za socijalni rad Banja Luka on Tuesday, September 26, 2023

Napomenuli su da godišnje prime preko 17.000 različitih zahtjeva, koje obrađuju po stepenu hitnosti, a veoma često dosta zahtjeva bude za hitnu reakciju. Takođe napominju da u svakom trenutku imaju preko 7.000 aktivnih korisnika različitih prava iz oblasti socijalne zaštite.

– Posebno napominjemo da ovaj Centar nije bio informisan o trenutnoj porodičnoj situaciji navedenih lica, niti posredno, niti neposredno od strane šire društvene zajednice, jer da smo imali bilo kakvu informaciju na istu bi reagovali hitno i neodložno, kao što to inače i činimo. Nepravedno je uvijek tražiti krivca u sistemu socijalne zaštite, bilo da se radi o licima koji su korisnici ili licima koji nisu korisnici usluga prava iz oblasti socijalne zaštite. Svakodnevno se suočavamo sa teškim životnim pričama i nedaćama naših građana, te na iste odgovaramo u saradnji sa drugim sistemima podrške i u saradnji sa drugim institucijama sistema- kažu iz ove ustanove.

U vrijeme otuđenja ljudi, neophodno je, navode, raditi na tome da se osvijeste građani da u svakom momentu ovom Centru mogu prijaviti, posredno ili neposredno, lično ili telefonskim putem, anonimno, ukoliko imaju saznanja da se neko u njihovom okruženju nalazi u stanju potreba za pomoći i podrškom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije