Politika

Izmjena Zakona o visokom obrazovanju SKUPO KOŠTA STUDENTE: Vraćanje apsolventskog staža ide u poslaničke klupe

Tema o vraćanju apsolventskog staža za studente oba ciklusa studija, uskoro bi iz studentskih trebalo da se preseli u poslaničke klupe.

Izmjena Zakona o visokom obrazovanju SKUPO KOŠTA STUDENTE: Vraćanje apsolventskog staža ide u poslaničke klupe
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Predsjednik Foruma mladih Socijalističke partije Srpske, Milan Unčanin ranije je istakao da će poslanička grupa njegove partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, koji je na snagu stupio prošle godine i sa sobom donio ukidanje apsolventskog staža novim generacijama studenata.

Takva izmjena je žestoko udarila po njihovom džepu, ali i ukinula povlasticu apsolventskih rokova.

Tretirani kao obnavljači četvrte godine, bez obzira na sve odslušane predmete, sada imaju mogućnost da preostale ispite polažu isključivo u redovnim rokovima.

Iz tih razloga, priča Unčanin, poslanička grupa SPS uz pomoć studenata iz Foruma mladih SPS, sastavila je izmjenu Zakona koja bi studentima vratila stare pogodnosti, a uskoro će biti upućena Nadzornom odboru NSRS.

– S obzirom na to da se sada odžavaju posebne sjednice, plan je da na nekoj od narednih tema bude vraćanje apsolventskog staža. U sve tačke smo unijeli smanjenje plaćanja koje se odnosi na apsolventski staž u odnosu na obnovu završne godine, kao i vraćanje ispitnih rokova, koji su, po ranijem zakonu, održavani svaki mjesec, a sada samo u redovnim rokovima – priča Unčanin.

FOTO: SPS
FOTO: SPS

Ukoliko se ova tema nađe na dnevnom redu Skupštine, trebaće i podršku najmanje 42 poslanika. Ipak, Unčanin smatra da će njihov prijedlog ugledati svjetlost dana i obradovati studente.

Pročitajte još

– Naša očekivanja su da će resorno Ministarstvo prihvatiti ovaj zahtjev, koji je želja studenata i njihovih predstavnika – zaključio je on.

Da studenti i te kako priželjkuju vraćanje starih povlastica, potvrdila je studentkinja drugog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Jelena S.

Iznenadne izmjene, kaže ona, pored toga što svjedoče o nekorektnom ponašanju prema studentima, veliki su udar na budžet.

– Ja sam, vođena prilikom da besplatno studiram, upisala master prošle godine. Kako nisam stigla sve da završim do početka nove akademske godine, u oktobru sam regularno upisala apsolventski staž, da bih nakon nekoliko dana dobila obavještenje da se ukida, te da moram dodatno da platim. To je bio veliki šok za mene, jer je zahtjevalo mnogo više novca nego ranije – rekla je Jelena za Srpskainfo.

Više novca, manje rokova

Novi Zakon o visokom obrazovanju studente je „zakinuo“ za četiri ispitna termina, ali i za mnogo više novca nego ranije. Upis apsolventskog staža, koji je nekada iznosio 42 KM po semestru, sada zahtjeva i plaćanje od 27.50 KM po svakom predmetu koji student prenosi u tzv. obnovu četvrte godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu