Društvo

IZOLACIJA, PA SUSPENZIJA Profesori predložili MJERE PROTIV NASILNIH ĐAKA

Suspenzija nasilnog učenika, svojevrsne sobe za učenje, ukidanje mjere prebacivanja nasilnog đaka u drugu školu kao vid kazne, kao i peticija protiv rijaliti programa, prijedlozi jednog dijela srpskih profesora za koje smatraju da će pomoći da se spreči nasilje u školama koje se maltene svakodnevno dešava.

IZOLACIJA, PA SUSPENZIJA Profesori predložili MJERE PROTIV NASILNIH ĐAKA
FOTO: SHUTERSTOCK

Sa tim su ispred Ministarstva prosvjete juče izašli predstavnici Foruma beogradskih gimnazija i to je prvi put da se neko na ovaj način u prosveti pozabavio ovim gorućim problemom.

Ali, šta svaki od tih prijedloga konkretno znači, kako bi bili primenjeni i šta o njima misle i drugi stručnjaci koji rade sa djecom, kao i da li bi to sve imalo efekta ili bi možda došlo do kontraefekta?

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov, objasnio je za Blic kako je osmišljen sistem suspendovanja đaka sa nastave, a tokom trajanja disciplinskog postupka.

Sada je situacija takva da nasilni učenik koji povrijedi drugog učenika, nastavlja redovno da dolazi u školu, ne gubi ništa od nastave. U školu ne dolazi ovaj koji je bio zlostavljan, prvo zbog evenutalnog liječenja, ali i cijele traume, što je i razumiljivo, ali kako se povratak na časove bliži, tako raste i bojazan od ponovnog susreta sa nasilnikom, a propušteni časovi se gomilaju.

To je nepravedno, trebalo bi da i nasilnik osjeti neke posljedice – smatra Markov: “Poruka treba da bude da je nasilje neprihvatljivo i da mu nije mjesto u školi, i poenta je upravo u toj poruci. Nasilnik mora da razmili o svojim postupcima”.

Na pitanje koliko može da traje suspenzija, predsednik Foruma kaže da je cijela ideja i dalje u začetku i da konkretno vrijeme još nije određeno, ali bi suspenzija mogla trajati oko nedjelju dana ili dvije.

– Suspenzija bi mogla da traje do završetka disciplinskog postupka, što obično traje oko dvije nedjelje, ukoliko roditelji ne opstruišu proces – dodaje on.

Zanimljivo je da bi tokom suspenzije đak bio upisivan u dnevnik, i iako bi to bili opravdani izostanci, ukoliko se namnože, učenik rizikuje da dođe u situaciju da izlazi na razredne ispite, te mu je to u osnovni motiv da ne dođe u situaciju da često bude suspendovan, odnosno da nastavi sa svojim nasilnim ponašanjem.

Markov je objasnio i šta u ovom kontekstu konkreno podrazumjeva koncept “study room” (soba za učenje, prim. aut.), koji predlažu kao jedno od rješenja nasilja u školama.

– “Study room” se primjenjuje u nekim našim privatnim školama i namjenjena je učenicima koji drastično krše disciplinu na času. Ranije ste mogli da izbacite učenika sa časa, sada je to zakonom zabranjeno, i morate da ga smirite. “Study room” bi bila biblioteka, ili bilo koja druga prostorija u školi, u koju bi nastavnik mogao da pošalje nemirnog učenika kada ga udalji sa časa. Tu bi takođe bio pod nadzorom drugog nastavnika, morao bi da preda mobilni telefon, trebalo bi da razmisli o svojim postupcima, a mogao bi da uči i čita – objašnjava.

Kako dodaje, objašnjavajući zašto bi soba za učenje bila pozitivno rješenje, česte su situacije da direktor nije u školi, a da je pedagog zauzet, a profesor na času ne zna šta će s tim učenikom. Govoreći o sobi za učenje i suspenzijama, Markov kaže da su to modeli koji funkcionišu, i koji već postoje u inostranstvu.

Jednan od navedenih prijedloga jeste i zabrana prelaska učenika u drugu školu dok je u toku disciplinski postupk u koji je uključen, a ima za cilj da spriječi to dijete da izbjegne kaznu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

– Na primjer, učenik je udario nastavnicu, ali dok se ne zaključi disciplinski postupak, u načelu ima peticu iz vladanja. Vidi da će biti izbačen iz škole, sam se ispiše i dolazi u drugu sa primjernim vladanjem. U ipisnici postoji pribeležba o disciplinskom postupku, ali druga škola ne može da ga nastavi, i tako prolazi nekažnjeno – objašnjava Markov prijedlog ove mjere.

Komentarišući naredni prijedlog Foruma, peticiju protiv rijaliti programa, Markov kaže da je ideja svih prosvetara da poboljša društvo, i da je ovo jedan od načina kako bi to moglo da se postigne.

– Ne moraju da se zabrane, nećemo u 21. vijeku ništa zabranjivati, ali da se izmeste u večernje termine, na kablovsku ili da budu zaštićeni šifrom. Potrebna je promena svjesti u društvu, i promjena javnog diskursa, koji sada obiluje nasiljem, a najveći problem je što je nasilje postalo društveno prihvatljivo – kaže predsjednik Foruma beogradskih gimnazija.

Na pitanje kada bi se mogle očekivati ove promjene, ukoliko, naravno, budu prihvaćene, Markov kaže da su “crvene lampice odavno upaljene” i da se Forum zalaže za to da do izmjena mora doći što prije. Međutim, zaključuje da je stav ministra da će izmjene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) “morati da sačekaju da prođu izbori”, ali dodaje da će kampanja ministarstva protiv vršnjačkog nasilja u medijima i na društvenim mrežama početi u narednim danima.