Svijet

''Izrael na korak od pobjede'' Netanjahu poručio da neće pristati na PREKID VATRE sve dok ne budu oslobođeni taoci

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je ''Izrael na korak od pobjede'' i da je ''Hamas taj koji sprečava dogovor o taocima''.

Benjamin Netanjahu
FOTO: LEO CORREA/EPA

On je rekao da Izrael neće pristati na prekid vatre ni poslije šest mjeseci rata u Pojasu Gaze, sve dok ne budu oslobođeni taoci koje Hamas drži negdje u enklavi, prenosi Rojters.

Komentarišući masovni protest protiv vlade i poziv demonstranata da vlada postigne dogovor o taocima, Netanijahu je rekao da “osuđuje svaki oblik nasilja, gaženje demonstranata ili napad na policajce”.

Pročitajte još

Više hiljada ljudi protestovalo je juče u više izraelskih gradova, tražeći da izraelska vlada pristane na sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze.

Izrael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dijela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi Rojters.

Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, kojim izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u sjevernoj i centralnoj Gazi, i koji sprečava Palestince da se vrate u sjeveri dio Pojasa.

Porodica doručkuje među ruševinama
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

Koridor koriste i humanitarne organizacije koje pokušavaju da dostave pomoć u sjevernu Gazu.

Od početka kopnene ofanzive protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Pojasu Gaze poginulo je 260 izraelskih vojnika.

U Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, od kojih je veliki broj djece.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu