Hronika

IZRUČUJU POZNATOG KRIMINALCA Jovan Jošilo bi danas trebao biti prebačen u BiH

Jovan Jošilo iz Banjaluke, osumnjičeni za organizovani kriminal u okviru predmeta "Storidž", danas bi trebalo da bude izručen u Bosnu i Hercegovinu.

IZRUČUJU POZNATOG KRIMINALCA Jovan Jošilo bi danas trebao biti prebačen u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Jovan Jošilo

Jošilo će u BiH biti izručen iz Hrvatske u kojoj je izdržavao kaznu za falsifikovanje dokumenata, nakon što je 5. jula prošle godine uhapšen na području Opatije sa lažnom ličnom kartom Republike Slovenije.

 Njega su, zajedno sa još dvije osobe, tada uhapsili policijski službenici PU Primorsko-goranske koji su ih zaustavili u automobilu “audi A8”, bugarskih registarskih oznaka.

Odmah se posumnjalo u vjerodostojnost dokumenata i ispostavilo se da iza lažnog slovenačkog identiteta stoji Jovan Jošilo za kojim je raspisana Interpol potjernica zbog organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, prenosi ATV.

Istraga u tom predmetu vode Tužilaštvo BiH i Uprava za teški i organizovani kriminal MUP-a Republike Srpske koji od 6. aprila 2022. godine tragaju za Jošilom.

Pročitajte još

Očekuje se da će potraživani u toku dana biti izručen u BiH. Potom će biti sproveden u Sarajevo i u narednom periodu će ga u svojstvu osumnjičenog ispitati nadležni tužilac Tužilaštva BiH.

Podjsetimo, Jošilo je pobjegao na dan kada je MUP Srpske krenuo u pretres njegovog stana i drugih objekata koje je koristio. Uz pomoć jataka umakao je tako što se sakrio u gepek automobila. Isti dan je zaustavljen u Nemili u Zeničko-dobojskom kantonu, ali tada nije zadržan jer je policijskim službenicima dao na uvid lažni identifikacioni dokument Republike Slovenije, sa lažnim identitetom, pa je pušten na slobodu.

Akcija „Storidž“

Inače, za Jošilom se traga u okviru akcije “Storidž” kojom je obuhvaćeno više osoba osumnjičenih za međunarodno krijumčarenje velikih količina marihuane, trgovinu oružjem i krijumčarenje ljudi. Predmet je realizovan zahvaljujući dekripcijom aplikacija “Skaj” i “Anom” koju su osumnjičeni koristili za međusobnu komunikaciju.

Prvobitno MUP RS je Tužilaštvu BiH podnio izvještaj protiv 22 osobe, a kao glavna imena grupe označeni su Dušan Lovrenović, njegov otac Milivoje Lovrenović, te Predrag Petković. Kasnije je istraga proširena i na Jošila, te još nekoliko lica među kojima je i Dalibor Railić Dugi, koji je optužen za naručivanje ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Iz Tužilaštva BiH tada je saopšteno da se radi o osumnjičenima za više teških krivičnih djela “uključujući i učestovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizovano na području Banjaluke, a izvršeno je na način organizovanih egzekucija između pripadnika kriminalnih grupa”.

To se odnosi na ubistvo Slaviše Ćuluma koji je izrešetan 15. maja 2020. godine u Dragočaju kod Banjaluke. Na Ćuluma su iz automatskih pušaka pucale dvije maskirane osobe, ispalivši 22 hica. Za taj zločin sudi se Siniši Šakiću zvanom Kinez, koji je u prvostepenom postupku pred Okružnim sudom u Banjaluci oslobođen krivice u nedostatku dokaza.

U tom predmetu MUP Srpske je, na osnovu podataka iz kriptovanih telefona, početkom 2022. godine Republičkom javnom tužilaštvu RS podnio izvještaj protiv devet osoba uključenih u planiranje, pripremanje i izvršenje Ćulumovog ubistva. Među prijavljenima se našao i Jošilo.

Inače, Jošilo je odmah nakon Ćulumovog ubistva privođen u policiju, budući da su njih dvojica godinama bili “u ratu”, ali je ubrzo pušten nakon što je utvrđeno da ima alibi za vrijeme kada je zločin izvršen.

Sukobi

Jošilo i ubijeni Ćulum više puta su se sukobljavali tokom 2010. godine. U aprilu je Ćulumova ekipa pucala na džip u kojem je bio Jošilo, koji je tada ranjen u noge. U razmjeni vatre Jošilo je hicem iz pištolja ubio Slavišinog brata Nedeljka Ćuluma i pravosnažno je oslobođen krivice uz ocjenu Okružnog suda da je ubistvo počinio u “nužnoj odbrani”.

Jošilo je 2012. godine oslobođen optužbe za trgovinu drogom, a 2012. je osuđen na dvije godine zatvora zbog iznude 25.000 maraka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije